Färjan

Publicerad: Torsdag, 8 oktober 2015, Skribent: Susanna Björnberg
Ja, åka färja kan vara kul, men kom ihåg: Var noga med att ta reda på var livbåtarna finns!

Välkommen ombord på Baltic Charisma, färjan som kommer att föra oss från Stockholm, över Östersjön och in i Åbos trygga hamn. Vårt fartyg har mycket att erbjuda, allt ifrån tjusiga restauranger och karaoke till en sprakande nattklubb och en inbjudande pub. Vad kan gå fel?

På den här kryssningen är svaret Allt. Det som börjar som en möjlighet till att uppleva nya äventyr, till en trevlig semester med familjen eller kanske bara början på någonting nytt visar sig snart bli en mardröm av oanade proportioner. Medan intriger och mörka familjehemligheter nystas upp på de övre däcken vaknar en uråldrig ondska i en oväntad form. Det dröjer inte lång stund innan den tar sig upp bland passagerarna och väcker panik. Vanliga människor blir både hjältar och monster, och den oundvikliga frågan som ställs är: Vad skulle jag ha gjort?

Mats Strandberg, som skrivit bland annat Engelsforstrilogin tillsammans med Sara Bergmark Elfgren, lyckas på ett utmärkt sätt blanda humor, drama och skräck. I början av boken vaggas läsaren in i en falsk känsla av trygghet då vi får följa resenärer och Baltic Charisma själv. Tankarna går till realitysåpor som Färjan och Böda Camping när vi får följa vanliga människor på något som skulle ha varit en vanlig resa. Där tar dock likheterna slut, för när helvetet bryter lös finns det ingenting som kan mäta sig med det inferno som Baltic Charisma har att erbjuda.

De som har läst Engelsforstrilogin kan känna igen både flödet och språket. Strandberg lyckas med fingertoppskänsla skapa förståelse för karaktärer som till en början verkar allt annat än sympatiska. Det är människor som drivs till radikala handlingar för att säkra både sin egen och andras överlevnad och på vägen tvingas de ställa sig själva frågan om vem som är det verkliga monstret. Var upphör vår mänsklighet och vad är det som tar vid?

Sist jag åkte på en finlandsfärja var över tio år sedan nu. Det jag minns var en gigantisk färja som inuti var ett eget litet samhälle, en flytande stad. Tyvärr låg jag sjuk i influensa under hela resan och har i ärlighetens namn inte varit sugen på att åka igen. Förrän nu. Å ena sidan har Mats Strandbergs roman fått mig att aldrig våga sätta min fot på en färja igen, varken över Östersjön eller Kattegatt. Å andra sidan har jag kommit att älska karaktärerna som rör sig på Baltic Charisma, allt ifrån den sympatiske kaptenen till den avdankade schlagerstjärnan som nu får nöja sig med att hålla i karaoken. Ja, färjan har väckt lusten till liv igen, men kom ihåg: Var noga med att ta reda på var livbåtarna finns!

Aktör: 
Hollings
Strandberg

Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev