Arcanum Unbounded: The Cosmere Collection

Publicerad: Tisdag, 22 november 2016, Skribent: Gabriella

Produktive Brandon Sanderson har äntligen samlat ihop de noveller och kortromaner som hör till hans stora Cosmerevärld och släpper dem i en riktig praktvolym. Till skillnad från många novellsamlingar, som fungerar väldigt bra som insteg till författare och deras bredd, är det här en bok som riktar sig till fansen och den innehåller mycket godis för dem!

I denna matiga bok hittar vi novellerna The Emperor’s Soul, The Hope of Elantris, The Eleventh Metal, Allomancer Jak and the Pits of Eltania, Mistborn: Secret History, White Sand, Shadows for Silence in the Forests of Hell, Sixth of Dusk och Edgedancer, den sistnämnda aldrig tidigare publicerad.

En av de mest spännande sakerna för mig, som har läst flera av Sandersons serier, var att få gå tillbaka till hans världar och uppleva helt nya äventyr. Ibland riktigt överraskande sådana, för trots titeln på Mistborn: Secret History, hade jag inte räknat med vem huvudpersonen var, eller vad novellen skulle avslöja!

Både de berättelser som avslöjar något nytt, och de som bara bygger ut en liten lucka i originalet (som The Hope of Elantris, där Sandersons efterord om hur han skrev den till ett tidigt fan, är otroligt gulligt att läsa) har samma styrkor som de längre romanerna: Intrikata magisystem att klura över, figurporträtt som snabbt känns unika och charmiga, och en flyhänt prosa som gör att både förklaringar och actionscener får höga sidvändarpoäng. Det är alltid kul att läsa Sanderson och se vad han hittar på, och Arcanum Unbound ger definitivt sug att ge sig på alla de romaner jag inte hunnit med än.

Nu kanske någon känner sig lite förvirrad över vad Cosmere egentligen är, eftersom namnet inte återfinns på någon annan bok. Det är inget mindre än den övergripande, samordnande kosmologin som knyter ihop Brandon Sandersons verk! Från de episka The Stormlight Archive- och Mistborn-serierna, till fristående Elantris, hänger dessa och andra världar ihop på inte helt uppenbara vis. Men i och med denna novellsamling, som för oss tillbaks till de världarna, och låter oss besöka helt nya platser, avslöjas en del av strukturen i hur Cosmere är uppbyggt.

Alla berättelserna fått ett förord av Khriss, en forskare som skriver om Cosmere och känns igen från efterord i tidigare böcker. Hennes beskrivningar ger oss ledtrådar till hur allt hänger ihop, och vi får också efterord till varje novell från Sanderson, som förklarar publikationshistoria m.m. Mycket sympatiskt finner jag de spoiler-varningar som står innan varje berättelse, så man inte råkar läsa saker i fel ordning.

Edgedancer är helt nyskriven och utspelas på samma värld som The Stormlight Archive. Övriga noveller har getts ut antingen som fristående böcker, exempelvis den utmärkta The Emperor’s Soul, eller som extramaterial till andra verk. Till exempel gavs två av Mistborn-berättelser, en prequel med fokus på Kelsier och en skröna om ”Allomancer Jak” från Wax och Waynes tidsålder, först ut som rollspelsmaterial. Vi får också ett smakprov på serien White Sand, tillsammans med det utkast till skript Sanderson skrev till denna berättelse.

Sammanfattningsvis: En utmärkt samling för det hängivna Sanderson-fanet, som bygger ut världarna och ger svar på en hel del hemligheter, men inte den bästa instegsporten för nya läsare. Ge dem hellre Elantris, som ju har kommit i en ny, utökad utgåva, eller sätt igång med Mistborn direkt.

Gabriella


Kommentarer

Nyhetsbrev