American Gods

Publicerad: Söndag, 1 juli 2001, Skribent: Karin Lundwall
Juli månads lästips är American Gods av Neil Gaiman. Han har tidigare skrivit böcker som Neverwhere, Stardust och Good Omens (tillsammans med Terry Pratchett), och är för många känd som mannen bakom serien Sandman.

Shadow har just släppts ut efter några års fängelsevistelse, då han får veta att hans fru har avlidit i en tragisk bilolycka. Med i bilen var dessutom hans bästa vän, tillika hustruns älskare. Modstulen och desillusionerad beger han sig mot sin hemstad, men möter på vägen den underlige och ganska obehaglige Mr Wednesday. Efter litet trätande tar Shadow anställning som Mr Wednesdays medhjälpare, utan att egentligen veta vad jobbet innebär.

Tillsammans ger de sig iväg på en odyssé genom Nordamerika, tar genvägar genom tid och rum och stöter samman med allsköns personer och figurer ur mytologins värld. Här får vi veta vad som händer med gudar och andra religiösa och övernaturliga existenser när tron på dem har dött ut. Och hur rotlös och tröstlös den gud blir, som färdats över hav och land för att vara nära sina tillbedjare, när han eller hon sedan glöms bort.
Hack i häl med Shadow följer dessutom hans döda hustru, som ännu inte släppt taget om vare sig sin make eller sitt forna liv. I samma takt som Shadow själsligen kommer på fötter hamnar hela världen i gungning; det ligger uppbrott i luften och all världens stormar verkar riktas mot den plats dit Shadow och Mr Wednesday är på väg. Och vem är egentligen den mystiske Mr Wednesday?

Boken är ett lysande väl genomtänkt äventyr, med lika oväntade som roliga vändningar. Med litet kunskap och mytologi, inte minst nordisk, blir läsningen om möjligt ännu mer spännande! Det märks att Gaiman har några böcker bakom sig vid det här laget; språket känns mer flytande och boken ger ett mer enhetligt intryck än de tidigare. Litet intressant kuriosa är att Neil Gaiman hade lovat sig själv att han inte fick klippa håret förrän den tjocka boken var färdigskriven. Resultatet blev en mycket märklig "ickefrisyr", som kommenterades då författaren var på Sverigebesök tillsammans med Terry Pratchett. Nå, nu är boken färdig och författaren (förhoppningsvis) nyklippt.


Kommentarer

Nyhetsbrev