A Court of Wings and Ruin

Publicerad: Fredag, 19 maj 2017, Skribent: Mirjeta

Ända sedan maj förra året har jag och flera andra läsare behövt vänta på en fortsättning på den cliffhanger som A Court of Mist and Fury slutade på. Men nu är väntan över och A Court of Wings and Ruin är äntligen här!

När jag först plockade upp A Court of Thorns and Roses verkade det som en väldigt intressant omarbetning av Skönheten och Odjuret. Efter att ha dödat en fae måste Feyre Archeron lämna sin familj för att leva med Tamlin i hans Vårrike. Varje High Lord i Prythian har en speciell förmåga, och just Tamlins råkar vara att han kan förvandla sig till ett stort odjur. Amarantha, den självutnämnda drottningen av Prythian, har lagt en förbannelse över Tamlins rike och Feyre är såklart den enda som kan bryta den.

Sarah J Maas lät sig inspireras av många sagor när hon skrev A Court of Thorns and Roses och referenserna till just Skönheten och Odjuret i den första boken är många, men jag hade ingen aning om vilken underbar resa den här till synes enkla berättelsen skulle ta med mig på. När jag inte trodde att det kunde bli bättre så släpps A Court of Mist and Fury, som är min favoritbok i serien.

Efter de hemska händelserna i den första boken förväntas Feyre åka tillbaka till Vårriket och fortsätta sitt liv som vanligt. Men när hon ska gifta sig med Tamlin upptäcker hon att hon inte längre vill göra det. När Rhysand, Nattrikets beryktade High Lord, känner att någonting inte står rätt till med Feyre genom deras förbindelse dyker han plötsligt upp för att ta med henne till sitt rike. Till en början spenderar Feyre endast en vecka varje månad hos Rhys och hans hov, där hon träffar på många nya karaktärer som alla utgör Rhysands mest betrodda inre cirkel. De har en hemlighet som ingen annan i Prythian känner till, och när de misstänker att kungen av grannlandet Hybern utgör ett större hot än vad de tidigare trott måste de tillsammans kämpa för sitt hem.

I A Court of Wings and Ruin står Prythian på randen till krig. Feyre är nu en High Lady, den första någonsin. Feyre är tillbaka i Tamlins rike där hon måste spela en roll och försöka ta reda på vad Tamlin planerar att göra, nu när han jobbar tillsammans med Hybern. Ledarna för Prythians sju hov måste välja om de vill alliera sig med Rhysand, Feyre och deras inre cirkel mot Kungen av Hybern, eller om de vill stå med Hybern i hoppet om att försvaga människorasen och återställa Prythian till dess forna glans.

Sarah J Maas har lyckats skriva en berättelse som är komplex utan att vara svår att förstå och språket är fyllt av vackra beskrivningar av personer och omgivningar. Det är en berättelse som handlar om vänskap, familj, kärlek och svek, men som fungerar utan att göra det hela till en enda stor kliché. Karaktärerna är underbara och inte alltid perfekta, vilket gör att hela berättelsen får en realistisk känsla. Till och med huvudkaraktärerna kan ibland göra fel. Maas har också lyckats skapa en originell värld med mycket bakgrundshistoria som vävs in i många smådetaljer. Detta är verkligen en serie som kan läsas om flera gången eftersom detaljerna är små och enkla att missa vid en första läsning.

Det här må vara den sista boken i trilogin om Feyre, men det är inte den sista boken som utspelar sig i Prythian. Ytterligare tre böcker kommer att utspela sig i samma värld, så om du gillade den här serien ska du definitivt hålla ögonen öppna för mer!

Mirjeta


Kommentarer

Nyhetsbrev