Wundersmeden - Morrigan Crow & den hemliga kraften

Publicerad: Torsdag, 21 februari 2019, Skribent: Sofia

En efterlängtad uppföljare till Nevermoor – Morrigan Crows magiska förbannelse om vilken vi glatt tipsade om med orden: ”en oerhört charmig start på något som lovar att bli en riktig klassiker bland fantasyserier för åldersgruppen 9-12.”

Andra delen fortsätter och bygger vidare på den färgsprakande och humoristiskt beskrivna värld vi lärde känna i del ett. Nu är Morrigan Crows förbannelse ett minne blott och hon ser fram emot livet i Nevermoor och skolutbildningen hos Wundersamfundet. Vem skulle inte vilja få sin utbildning vid ett institut som ger varje årskull ett eget Hemtåg som för dem till och från skolan på egen perrong?

Naturligtvis uppstår komplikationer genom att Morrigans talang hemlighålls och ingen riktigt vet hur de bör gå till väga eller om de egentligen vågar utbilda henne. Föreståndarna Dearborn och Murgatroyd lägger upp en märklig och helt individuell studieplan för Morrigans speciella begåvning  och livet på skolan visar sig bli minst lika utmanande som förra årets kandidatprövningar.  Hennes mecenat Jupiter North kallas dessutom bort på det ena knepiga uppdraget efter det andra så Morrigan har ingen att prata med om sina vedermödor. Hotell Deucalion erbjuder åtminstone en tillflykt utanför skoltid och vännerna Jack och Hawthorne hjälper Morrigan att utforska labyrinten Nevermoors vindlande gator och gränder. Allt skulle nog kunna reda upp sig om inte den skräckinjagande Wundersmeden Ezra Squall visade ett särskilt intresse för Morrigan och hennes utbildning.

Många liknar serien Nevermoor vid Harry Potter och det stämmer att det finns beröringspunkter som magin, den säregna skolan, humorn och ett barn med en särskild koppling till en ond magiker som alla fasar för, även om Townsend har skapat en helt egen och unik värld som trots alla överraskande vändningar ändå känns genuint genomtänkt. Jag vågar nog säga att Harry nu äntligen har fått en värdig arvtagare i bokserien om Morrigan Crow!

Sofia


Kommentarer

Nyhetsbrev