Klassiker i jul

Publicerad: Fredag, 12 november 2021, Skribent: Linda

Att läsa en riktig klassiker är givande på så många sätt. Oftast har de blivit klassiker för att de verkligen har något särskilt, som talar till många människor genreation efter generation. Man kan även känna sig extra duktig när man kan checka av böcker från att läsa-listan, och vem gillar inte att känna att allmänbildningen tickar uppåt samtidigt som man upptäcker världens litteraturskatter? Att ta sig an en klassiker ger både inre och yttre belöning, och extra bra känns det på det ytliga planet att få läsa en riktigt snygg utgåva. En bok som Moby Dick kan vara en aning intimiderande, en tegelsten om valfångst på artonhundratalet? Är det bra? Men den är ju faktiskt helt fantastisk och med en riktigt snygg inbunden bok kan det kännas lättare att ge sig i kast med denna berättelse om besatthet, och alla människors orubbligt lika värde, och litenhet inför naturens nycker, som känns minst lika aktuell idag som när den skrevs. Vi har den just nu i en utgåva från Mamillan's Collector's Library som ger ut fint fomgivna matchade utgåvor av just klassiker som är väldigt prisvärda, och gör sig bra bredvid varandra i bokhyllan. Perfekt presentstorlek har de också, en aning nättare i formatet än inbundna böcker generellt är. 

Andra klassiker i extra visuellt tillfredställande utgåvor har vi på både svenska och engelska, och ännu fler kommer in snart så spana in vår klassikersida.

Spöksonaten av August Strindberg

Det svenska förlaget Modernista gör också en klassikerinsats och ger ut en massa gammal på nytt. Vill du också veta vad grejen egentligen är med Strindberg? I Spöksonaten bryter vakendrömmen upp det realistiska kammarspelet. Direktör Hummel möter en ung student, som har förmågan att se vad andra inte ser. En mjölkflickas närvaro väcker direktörens oro, eftersom hon är osynlig för honom. I ett stort hus bor människor eller skuggor av människor, med invecklade relationer till varandra. Unga fröken stannar helst i sitt rum med hyacinter. En kvinna har blivit en mumie som tror sig vara en papegoja. En portvakterska, betjänter, en förnäm herre, Den mörka damen. Som så ofta hos Strindberg står någon i skuld, någon annan döljer eller söker sin identitet, och gamla oförrätter blossar upp i våldsam konfrontation. Efter en dag av förvecklingar och förvandlingar samlas man för supé hos Översten och bakom borgerliga fasader och ritualer grinar bara döden.

Monkey King: Journey to the West av Wu Cheng'en

Den här tygklädda skönheten har inspirerat en mängd andra berättelser, från Starzinger till Dragonball, till operor och rollspel. En kinesisk fantasy som beskriver den Tangdynastiske buddhistmunken Xuanzangs legendariska pilgrimsfärd till de "västra regionerna", det vill säga Centralasien och Indien, i jakt på sutror (heliga texter), och hemkomsten efter många prövningar och stora vedermödor. 

Kalevala av Elias Lönnroth

För Tolkienentusiasten som redan läst allt Tolkien själv skrivit kan det vara dags att läsa hans egna inspirationskällor. Den finske läkaren och runforskaren Elias Lönnrot samlade på 1830-talet myter, folkdikter och s.k. runosånger som han sammanställde i det finska nationaleposet Kalevala. Denna hjältediktning är uppdelad i 50 sånger som återger fantastiska äventyr, trolldom och berättelser från den finländska mytologin. Med sina allitterationer och upprepningar ger det Kalevala dess speciella rytm som är så typisk för fornnordisk diktning. Detta episka storverk som har fångat den finländska folksjälen tog det fjorton år att färdigställa och intar en hedersplats inom den finska litteraturen.
Engelsk översättning av Eino Friberg.

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev