Julböcker med tomtar, gromtar och ljussvärd

Publicerad: Måndag, 6 december 2021, Skribent: Gunilla

Snön ligger vit på taken och tomten lämnar små stövelspår mellan ladugården och visthusboden. Drakar och enhöringar är i vanliga fall våra storsäljare bland övernaturliga väsen, men så här års är det tomtar och andra vinterväsen som lockar. 

GOD JUL ÖNSKAR GROMTEN av Lena Förlander-Ulf
Sagan om gromtarna är fin liten saga med ett viktigt miljöbudskap. Boken väger bara 40 g, och kan skickas som julkort. Gör en grön gärning i jul och sprid budskapet om återvinning!

HOGFATHER av Terry Pratchett
En av Pratchetts bästa Skivvärldsböcker handlar om hur Döden måste rycka in och dela ut julklappar. Kvällen före Hogswatch, Skivvärldens motsvarighet till julen, har allt gått fel... Strumporna som barnen hängt upp för att fyllas av presenter är tomma. Någon har kidnappat Hogfather.

LETTERS FROM FATHER CHRISTMAS av J R R Tolkien
Varje jul medan barnen var små skrev J R R Tolkien, alias Jultomten, ett brev från hemmet vid Nordpolen till syskonen Tolkien. Breven dök upp, ibland pudrade med snö, hemma hos familjen eller kom med brevbäraren. Barnens svar till jultomten lades på spiselkransen, där de hämtades när ingen tittade. En älskvärd samling texter som öppnar en dörr till professor Tolkiens privata liv.

TOMTAR av Will Huygen
Visste du att tomtar är sju gånger så starka som människor? Eller att tomtepar alltid får tvillingar? Nu får du chansen att lära dig allt du någonsin velat veta om dessa hemlighetsfulla små varelser som lever under jorden. Det och mycket mer kan du läsa i Huygens klassiska, rikt illustrerade bok om tomtarnas liv.

A VADER FAMILY SITHMAS av Jeffrey Brown
Tack vare Jeffrey Brown har Darth Vader blivit nästan lika mycket en julinstutition som Die Hards John McClane. Årets lilla julbok innehåller höjdpunkter som kraftförstärkt snöbollskrig och slädtur med Han Solo.

Alla böcker med julmotiv hittar du här.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev