Jaga spöken med Nelly Rapp (och andra nya rollspel)

Publicerad: Tisdag, 18 oktober 2022

Rollspelssäsongen har börjat. Långa sköna eftermiddagar och kvällar med ett bra äventyr. Kanske kan barnen också lockas att få upp ögonen för rollspelens fantastiska värld? Sagospelet Äventyr var det första rollspelet riktat till mindre barn som kunde få hjälp av vuxna eller äldre syskon och kompisar att lära sig grunderna. Nu finns ett nytt, mycket välgjort rollspel som tar sikte på barn.

NELLY RAPPS ROLLSPELSBOK FÖR MONSTERAGENTER
Böckerna om Nelly Rapp som utbildats till monsterjägare hos fabror Hannibal och löser mysterier i sällskap med bassethunden London är en bra grund för rollspelande. Varje historia om Nelly rymmer en gåta som måste lösas. Roliga och spännande bipersoner dyker upp och hjälper eller hindrar. Spelet har skapats av Johan Broman, en kunnig speldesigner som har hittat en perfekt nivå för att locka unga spelare och samtidigt göra spelet lätt att sätta sig in i. Passar alla från sex år och uppåt.

SWORDS OF THE SERPENTINE
Fartfyllda äventyr i en stor fantasystad. Titelns The Serpentine är en flod som skär igenom staden Eversinks labyrint av kanaler och trånga gränder. Rollpersonerna är skojare och banditer, eller agenter för någon av stadens många fraktioner, beroende på vilken inriktning spelet ska ta. Gumshoe-reglerna underlättar äventyr som kretsar kring intriger och utforskande, men det fungerar också utmärkt i mer actioninriktade handlingar.

LOVE & BARBED WIRE
Inte riktigt ett rollspel, utan ett ”brevskrivaspel” med rollspelsinslag för två spelare. I centrum står brevväxlingen mellan första världskrigets soldater i skyttegravarna och nära och kära där hemma. Starka känslor, hopp, förtvivlan och sorg speglas i brevväxlingen.

BADGER & COYOTE
Också ett ”nästan-rollspel” för två personer. Det här har hög feelgoodfaktor. Har ni sett Youtube-filmen med coyoten och grävlingen som går på jakt tillsammans? Det här spelet har låtit sig inspirerat av att de två djuren ibland ses samarbeta och kompletterar varandra på ett bra sätt. Ta er in i fröken Hallowtallows trädgård på jakt efter frukt, eller jaga möss och undvik att själva bli byten för vargar och rovfåglar.

HUNTER THE RECKONING
En klassiker i ny kostym. Hunter var avvikaren World of Darkness spelfamilj. I Vampire och Werewolf tog spelarna roller av outsiders utanför människornas samhäller. I Hunter är huvudpersonerna ”monsterjägare” i kamp mot mörkrets kreatur. Det nya spelet har i grunden samma regelsystem som femte utgåvan av Vampire, men skiljer sig mycket från både det och Werewolf. Här ligger inte fokus på relationer och intriger, utan på det monster som handlingen kretsar kring. Det leder till raka, lättspelade äventyr. Spelledaren kan välja någon av motståndarna ur boken och äventyret ger sig mer eller mindre av sig självt.

SHIVER
Ett skräckspel med tickande klocka, en nedräkningsfunktion som ger spelet nerv och bitvis också styr handlingen. Beroende på var i händelseförloppet (som i allmänhet härmar en skräckfilm) ni befinner er, får spelledaren stöd att från nedräkningen för att skapa blodisande förvecklingar. Det innebär också att det går bra att spela korta scenarion utan alltför mycket förberedelser.

STORYTELLER
Ett ”berättarspel” inspirerat av spökhistorier vid brasan. Storyteller kan fungera som ett klassiskt rollspel med spelledare och spelare, eller som stöd för en berättare som vill berätta en historia och dra med sig publiken som medberättande.

DUNGEONS & DRAGONS STARTER SET
Den nya startboxen för spelet släpptes nyligen. Den innehåller ett häfte med förenklade regler som gör att ni snabbt kommer igång, fem färdiga rollpersoner, sex tärningar och ett äventyr som låter er utforska den mystiska ön Stormwreck Isle och det gamla drakkriget som har format ön.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev