Serie Folksagan i Sverige

Folksagan i Sverige i tre fristående delar är det mest omfattande verk om folksagan som utgivits i Sverige på 65 år. Verket är en guldgruva för lärare, berättare, förskollärare, hembygdsforskare och alla andra berättarintresserade som vill finna nya sagor att berätta och få en bakgrund till sagoberättandet i Sverige. Sammanlagt återges och kommenteras runt 1000 sagor. Verket utges i samarbete med Sagomuseet i Ljungby och Vislanda hembygdsförening, i samband med 200-årsminnet 2018 av Gunnar Olof Hyltén-Cavallius födelse.
I denna första fristående bok, Insamlarna, av Folksagan i Sverige i tre volymer, presenteras de 16 viktigaste insamlarna av folksagor i Sverige. Här ingår också en läsvärd och viktig överblick av folksagans internationella historia från antikens Grekland och Rom fram till de första nordiska insamlarna i början av 1800-talet. Bröderna Grimm i Tyskland och deras motsvarigheter i Europa återfinns naturligtvis i boken. Den förste store svenske upptecknaren var Gunnar Olof Hyltén-Cavallius och mycket uppmärksamhet ägnas hans gärning.
Den röda tråden i boken är att följa hur de tidiga insamlarnas nationalromantiska inställning till sagorna successivt byts ut mot ett intresse för lokala och regionala kulturdrag, inte minst dialekterna. Till följd av urbanisering och industrialisering försvinner förutsättningarna för de långa, ofta fantastiska undersagorna. De sagor som överlever i muntlig tradition in i 1900-talet är främst korta skämtsagor, djurfabler och ursprungsförklarande sagor.
Per Gustavsson är sagoberättare och författare och en förgrundsgestalt i de senaste decenniernas berättarrörelse. Bosatt i Bjärnum i norra Skåne. Ulf Palmenfelt är professor em. i etnologi och folkloristik vid Uppsala universitet, författare till en rad böcker och bosatt i Visby.

- Texten syftar på första delen i serien.

Bevaka

Du kan bevaka "Folksagan i Sverige" om du vill få ett mail varje gång det kommer in något nytt knutet till serien.

Prenumerera på våra nyhetsbrev