Serie Balladen från norr

Början av 1930-talet var en orolig tid i Spanien. 1931 avsattes kungen och landet utropades till republik. En vänsterliberal regering kom till makten och genomförde en rad reformer för att modernisera samhället. Det väckte motstånd hos högerpartierna och den mäktiga katolska kyrkan, och i nästa parlamentsval två år senare vann högern. Fackföreningarna fick ut i strejk för att protestera mot regeringens politik, och motsättningarna mellan högern och vänstern blev allt skarpare. Det är i detta politiska klimat som händelserna i Balladen från norr utspelar sig. Alfonso Zapico har i sin fiktiva berättelse återskapat miljöer och stämningar från sin hemregion Asturien, där gruvindustrin fram till nyligen dominerade. De fattiga gruvarbetarnas tillvaro kontrasteras med den stenrike markisens liv i berättelsen om Apolonio, Isolina, Tristán och markisen av Valdivia.

Alfonso Zapico är en av Spaniens främsta serieskapare. Han fick det spanska nationella seriepriset 2012 för serieromanen Dublinés.

Thomas Gustafsson, journalist och hispanist, har skrivit en fyllig introduktion till den här första delen av Balladen från norr. Den andra och tredje delen kommer ut under 2022.

- Texten syftar på första delen i serien.

Bevaka

Du kan bevaka "Balladen från norr" om du vill få ett mail varje gång det kommer in något nytt knutet till serien.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev