Ink and Bone

Publicerad: Tisdag, 26 april 2016, Skribent: Karin

“Du vet att du är boknörd när du fortfarande är ledsen över att biblioteket i Alexandria brann ner” är en mem som brukar gå runt med jämna mellanrum. Rachel Caines alternativhistoriska fantasyserie The Great Library - med Ink and Bone som första boken - visar att det finns två sidor av varje mynt …

Det Stora Biblioteket i Alexandria brann aldrig ner. Istället har Biblioteket nu i över 2000 år kontrollerat all information och kunskapsspridning. Alla originalböcker förvaras i Biblioteket. Allmänheten tillåts bara äga “blanks” - inbundna böcker som fungerar i princip som e-boksläsare, dit man på alkemisk väg kan ladda ner godkända böcker från Biblioteket. Tanken på tryckpressen räknas som värsta sortens kätteri, och försök att uppfinna den är belagt med dödsstraff och tystas ner. Blotta tanken på stora mängder reproducerade böcker som skulle kunna spridas utan Bibliotekets kontroll är oacceptabel. De böcker som finns är alltså alla handpräntade.

Givetvis finns det en svart marknad för de originalböcker som ännu inte samlats in av Biblioteket. Jess Brightwell i London har vuxit upp i en familj som sysslar med denna högst illegala handel, och han har smugglat böcker hela sin barndom. Nu är han 16 och övertalas av sin far att sökain till bibliotekarieutbildningen i Alexandria - för att kunna spionera för familjens räkning inifrån odjurets hjärta.

Jess antas till utbildningen och reser ner till Egypten, men prövningarna har bara börjat: av 31 antagna elever kommer bara sex att väljas ut till att tjäna Biblioteket. Gallringen blir hård och skoningslös, knappast lättad av att deras lärare, Bibliotekarien Christopher Wolfe, verkar se jobbet närmast som strafftjänstgöring. Eleverna söker stöd i varandra, men vet också att det är bäst att inte fästa sig för mycket vid någon som kanske skickas hem imorgon.

Det blir ganska mycket Harry Potter-känsla i elevernas utmaningar och konflikter. Olika omständigheter leder också till att de börjar göra det mest förbjudna och ifrågasätta Trolldomsministeriet, ursäkta, Biblioteket. Det visar sig att det finns flera värre öden än att sparkas ut och skickas hem.

Det är spännande hela tiden och går fort fram. Liten varning dock för att Ink and Bone tydligt är första boken i en serie - allt står fortfarande på spel när boken slutar. Alternativvärlden är rolig och visar tydligt att till och med ett bibliotek kan bli korrumperat av för mycket makt. Jag har dock två invändningar mot världsbygget: lingua franca för Biblioteket i Alexandria borde väl vara antingen grekiska eller arabiska, inte latin? Och varför pratar alla eleverna engelska med varandra när nu varken England eller USA verkar vara stormakter och vi inte har dagens globala kommunikationssamhälle? Men det är bara en parentes. På det hela är boken ett givet tillskott för alla som samlar fantasyböcker om bibliotek! Ja, och för alla som gillar spännande unga vuxna-fantasy.

KarinKommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.