Wake of Vultures

Publicerad: Torsdag, 3 december 2015, Skribent: Gunilla Jonsson

På senare år har ”quest-fantasyn”, där en hjälte utför ett till synes ogörligt uppdrag, kommit i bakgrunden. Fantasy har efter George R R Martins segertåg ofta kommit att handla om maktspel och hovintriger. Men vi är många som gillar en bra quest, och helt försvunnen är inte genren. Lila Bowen har skrivit en bok som är väldigt rak och mytisk, där huvudpersonen motvilligt dras in i jakten på ett monster som var med och formade henne som liten.

När vi först möter 14-åriga Nettie är hon en slav, även om hon själv vägrar inse vidden av sitt slaveri. Hon är indian, men har som föräldralös ”tagits om hand” av ett alkoholiserat par och i praktiken blivit deras hushållsslav. Vi befinner oss i Texas någon gång på 1800-talet, i ett vilda västern som inte riktigt är som vi tror. En mystisk främling dyker upp och angriper Nettie. När hon mot all förmodan lyckas genomborra hans hjärta förvandlas han till damm, och vi inser att det finns övernaturliga väsen i den här varianten av Texas.

Nettie fattar mod när hon lyckats döda angriparen och lämnar slavtillvaron. Klädd som pojke tar hon jobb som kofösare på en närbelägen ranch. Där börjar hennes äventyr, och början till en insikt att hon kanske inte behöver vara den flicka hon föddes till. Hon bryr sig egentligen mest om hästar och vill jobba med vildhästar och fösa kor, men är menad för större saker. Nettie är en ”Skugga”, född att jaga de mörkrets varelser som härjar i den här varianten av Texas. Det dröjer inte länge förrän både chupacabras, vampyrer och indianska ”skinwalkers” dyker upp.

Lila Bowen säger själv i efterordet att hon tänkte sig Wake of Vultures som en nästan vuxen-bok, och det får man nog säga att det är. Det är en rak, lättläst historia. Men språket och berättelsens tematiska kärna - som handlar mycket om slaveri, förtryck och könsidentitet – gör att den fungerar bra för vuxna läsare också. Och det är en riktigt bra quest-historia. Sökandet efter ”kannibalugglan” har ett bra mytiskt lyft. Texas rangers, som i den här historien har fått en annan roll än i vår historia, fungerar också bra. Nettie/Rhett har en tydlig, trotsig röst som bär rakt genom boken, och vi inser i slutet att henoms äventyr kommer att fortsätta.

Ett bra läs för alla som gillar hästar, queer questfantasy, västernhistorier och monsterskräck.

GunillaKommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.