Ladda ner och läs ebok på läsplatta

För att läsa böckerna på en eboksläsare,till exempel Letto eller Kobo, måste du använda ett program som heter Adobe Digital Editions (ADE).

De flesta av våra böcker är kopieringsskyddade (DRM) då detta är standard hos vår leverantör. Du behöver därför ett program som kan hantera detta skydd. Adobe Digital Editions är gratis att ladda ner och sköter hela den här processen. Vill du läsa dina e-böcker på en dedikerad e-läsare, så kan i princip alla utom Kindle läsa de format vi säljer (Epub och PDF). Följ nedanstående anvisning, så kan du snabbt börja läsa. Det är ett par snåriga steg första gången, sedan går det lätt. Vi rekommenderar att du laddar ner böckerna till din dator, så att du har en kopia där om något händer med din läsare.

Ladda ned och läs Epub/PDF – Adobe DRM
Filen som du hämtar från oss heter URLLink.acsm och är en licensfil som länkar in till Adobes innehållsservrar. Nedladdningen av själva boken sker inne i ADE.

 1. På datorn: Ladda ned ADE här.
 2. Auktorisera datorn mot ett Adobe-ID. Vi rekommenderar att du auktoriserar din dator mot ett Adobe-ID eftersom en bok med Adobes kopieringsskydd DRM annars inte kan föras över till läsplattan, eftersom den låses till installationen av ADE på din dator. Du behöver bara auktorisera datorn och läsplattan första gången, de stegen kan du hoppa över nästa gång. Tänk också på att läsplattan måste ha stöd för Adobe DRM.

Alternativ 1.

Starta ADE och klicka på "Help" i menyraden (se till att du befinner dig i biblioteksvyn) > Klicka på "Authorize computer". Då kan du bara läsa boken på datorn du laddat ner den till.

Alternativ 2.

Om du redan har ett Adobe-ID anger du det här (e-postadress/lösenord), annars kan du först skapa ett genom att klicka på länken "Create an Adobe-ID" (i samma fönster). Då kan du flytta e-boken till din läsplatta, telefon eller vilken apparat du nu vill läsa på

 1. Gå till www.sfbok.se via webbläsaren, logga in på ditt konto och köp din e-bok. Du kan antingen ladda ner den från den länk som dyker upp på hemsidan när din betalning gått igenom, eller så kan du använda länken som du får i ett mail. Dessa länkar ger dig möjlighet att ladda ner boken tre gånger.
 2. Välj att spara filen om frågan dyker upp. Filen sparas annars automatiskt i mappen ”Hämtade filer/Downloads”.
 3. Öppna ADE och klicka på ”File” > Välj ”Add to library”, ett popupfönster öppnas.
 4. I popupfönstret: Här visas endast epub-filerna. Ändra ”E-books” till "Adobe Content Server Message/ACSM files" (Windows/Mac) längst ned till höger i fönstret som öppnats > Markera filen ”URLLink” som nu visas (välj den senaste) och klicka på ”Open”. Boken läggs till i ditt bibliotek och du hittar den under "All items".
 5. Auktorisera läsplattan mot ditt Adobe-ID:
  1. Anslut läsplattan eller annan maskin till datorn.
  2. När den dyker upp i ADE > Klicka på läsplattan/maskinen för att markera den.
  3. Tryck på kugghjulet snett ovanför läsplattan och välj ”Authorize device”. Klicka sedan på knappen ”Authorize device” i fönstret som öppnas.
 6. Gå till ”All items” > Högerklicka på boken och välj ”Copy to computer device” > Klicka på läsplattan. ELLER: Klicka och dra över e-boken/e-singeln från ”All items” till läsplattan, släpp när du ser det gröna plustecknet.

Kom ihåg att koppla ifrån läsplattan på ett säkert sätt innan du avlägsnar kabeln. Det gör du till exempel genom att högerklicka på den i Utforskaren och välja ”Mata ut” (i Finder räcker det att klicka på eject-ikonen).

Nyhetsbrev