Binti i prisvärt paket

Publicerad: Söndag, 11 december 2022

Binti är en ung kvinna som är den första från Himba-folket i Namibia att vinna en plats på galaxens främsta universitet för matematik. Hon är också den första rymdresenären från Himba, som visar sin starka koppling till jorden de kommer från genom leran de pryder sig med. Men precis som Binti bär sitt arv på huden och i håret bär hon dess styrka i hjärtat och huvudet, tillsammans med sin egen kunskapstörst. Det kommer att behövas när hon under resan hamnar mitt i en våldsam konflikt mellan två olika utomjordiska folk. En fenomenalt skriven afrikanskfuturistisk uppdatering av klassiska sf-temat “jordbos första resa ut i rymden (och vad hon tar med sig tillbaka)”.

Bintiböckerna hör till det mest fartfyllda som Nnedi Okorafor har skrivit. Uppväxt i Chicago med nigerianska föräldrar skriver hon science fiction och fantasy som oftast anknyter till ett framtida eller fantastiskt Afrika. Hennes berättelser är inte enbart fokuserade på Nigeria eller ens Västafrika, utan rör sig över hela kontinenten. Genombrottsromanen Who Fears Death utspelar sig i ett postapokalyptiskt Sudan.

Med tecknade serier och romaner för båda barn, ungdomar och vuxna är Okorafor en författare som passar de flesta. En tonåring som börjar med fantasyserien Akata kan fortsätta med rymdäventyret Binti och till slut landa i den synnerligen vuxna och otäcka romanen Who Fears Death. Hon finns dessutom utgiven på svenska, något vi inte är bortskämda med.

Lagom till Okorafors besök på årets bokmässa översattes alla tre Binti-böckerna till svenska. Vi har samlat dem i ett PRISVÄRT PAKET. På svenska finns sedan tidigare också postapokalyptiska Vem fruktar döden, och bland de senaste titlarna på engelska hittas postmänskliga SF-romanen Noor, och Akata Woman, sista boken i en ungdomstrilogi om juju-magi i vår värld.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev