Kan du inte läsa det här mejlet? Du kan läsa det på nätet

Science Fiction Bokhandeln

Science fiction februari 2019     

gång i vår!

På gång i vår Science fiction på svenska är som bekant sorgligt eftersatt, så vi applåderar Brombergs beslut att ge ut Sylvain Neuvels serie om Themisfilerna på svenska. Det handlar också om storslagen sci-fi med märkliga artefakter och stor wow-faktor. Vi hoppas kunna ordna ett evenemang i samarbete med förlaget när andra boken släpps i början av mars. Håll ögonen på Facebook och hemsidan för mer information.
 En riktig klassiker utges på svenska i senare vår. Bröderna Strugatskijs Picknick vid vägkanten, skriven 1971 men utgiven i bokform i Sovjet först 1980, kommer i ny översättning på Ersatz förlag. Boken som låg till grund för Tarkovskijs stilbildande film Stalker har influerat generationer av sf-författare, filmmakare och speldesigners att skapa egna versioner av Zonen där utomjordingar har lämnat efter sig obegripliga föremål.

På engelska väntar vi förstås på åttonde delen av James S A Coreys Expanse-serie. Den fick en nytändning i Persepolis Rising, som flyttade fram handlingen i tiden, och fortsätter nu med Tiamat’s Wrath.
Cory Doctorows Radicalized, fyra långnoveller från en framtid helt övertagen av storbolag, verkar också lovande. Sist vill vi puffa lite för Cameron Hurleys nya roman The Light Brigade. Efter framgångarna med The Stars Are Legion har hon nu sökt sig hem mot solsystemet och skriver om digitaliserade soldater i en osynkroniserad verklighet.

Månadens sf är The City in the Middle of the Night

The City in the Middle of the Night är en oerhört ambitiös berättelse. Författaren Charlie Jane Anders har tidigare skrivit fina All the Birds in the Sky, och spänner här bågen ännu mer än då. Vi har en mängd ingredienser som ska avhandlas: den koloniserade planeten huvudpersonerna bor på, livsbetingelserna där och sättet de olika städerna försöker hantera dem, en efter katastrofen-osande vildmark mellan städerna fylld med monster och obehagliga varelser. Då och då smyger det sig in en fantasykänsla när Charlie Jane Anders hoppar mellan allt de här, men berättelsen har ett tydlig science fiction-fundament att stå på.

Läs mer

Vi rekommenderar Shadow Captain

Thin Air

Shadow Captain är del två i serien om de två systrarna Ness. Jag kan starkt rekommendera att börja med del ett – Revenger - annars förstår man inte så mycket. De två tonåriga systrarna smiter hemifrån i del ett, och hamnar på äventyr på ett rymdskepp, drivet av solsegel. Det är ett perfekt grepp av Reynolds för att skapa en kombination av rymdäventyr och piratäventyr. Det hela äger rum under det som kallas 13:e ockupationen, dvs det är trettonde gången mänskligheten reser sig och skapar en civilisation i solsystemet. Vårt system har under årtusendena förvandlats radikalt. Alla planeter är borta, och deras massa har omvandlats till tusen och åter tusen små planetoider och rymdstationer.

Läs mer

Ancestral Night
av Elizabeth Bear

Myndigheterna i den civilisation som omfattar  vår galax är inte att lita på. Där finns makthavare som vill ha teknologin för egna syften, och revolutionärerna, som kämpar för att omvälva status quo i Vintergatan.

Läs mer

Broken Stars: Contemporary Chinese Science Fiction
av Ken Liu

16 av de bästa kinesiska sf-novellerna, utvalda och översatta till engelska av fantastiske författaren Ken Liu.

Läs mer

Binti complete trilogy
av Nnedi Okorafor

Binti är den första från Himbafolket som studerar på Oomza University. Hon måste offra mycket i banden till familj och släkt när hon reser ut i rymden för att studera.

Läs mer

The Very Best of the Best
av Gardner Dozois

Legendariske redaktören och författaren Gardner Dozois gav  ut antologier med de bästa sf-novellerna i 35 år och här samlas den absoluta gräddan av novellerna genom åren som en avslutning när han tyvärr gått bort.

Läs mer

1636: The Vatican Sanctions
av Eric Flint & Charles E. Gannon

Militär-sf möter tidsresor i Eric Flints numera klassiska alternativhistoriska serie där en amerikansk småstad slungas tillbaka till trettioåriga krigets Europa.

Läs mer

Record of a Spaceborn Few
av Becky Chambers

Den kallas Exodusflottan. För flera hundra år sedan förde den med sig människorna ut i Vintergatan, där de införlivades i den galaktiska gemenskapen. Men alla var inte redo att flytta till icke-mänskliga städer.

Läs mer

Slaves to Darkness
Warhammer 40.000

Horus Herecy är kanske inte finkultur men det är driven och kul sf som här kommer i imponerande del 53! En lång och blodig konflikt närmar sig sitt slut. Förrädarna närmar sig Terra. Men anfallet måste ske snarast, om inte tillfället ska gå om intet.

Läs mer

Outpost
av W Michael Gear

Donovan är en rik, paradisisk värld med många hemligheter. För de mänskliga kolonisterna riskerar den att bli ett helvete, och närvaron av ett bolagsstyrt skepp gör inte nödvändigtvis något bättre.

Läs mer

The Freedom Artist
av Ben Okri

I en värld skrämmande lik vår egen arresteras den unga Amalantis för att ha ställt fel fråga.
Frågan var "Vem är fången?"
Amalantis försvinner och hennes älskare börjar leta efter henne men finner härvor av lögner och förtryck istället.

Läs mer

Kraften som förgör
av Hans Dominik

Den tyske ingenjören Hans Dominiks roman från 1922 blev upptakten till en lång rad sf-romaner, som fortfarande kommer ut i nya upplagor. Här samverkar en märklig uppfinning med indisk/tibetansk mystik för att forma en fantastisk berättelse. Jämsides detta finns en kärlekshistoria med många komplikationer, och inte minst berörs djupa etiska frågor.

Läs mer

Den nya Evas passion
av Angela Carter 

Angela Carters Den nya Evas passion [The Passion of New Eve, 1977] hör till litteraturens mest radikala romaner om mytologier och kön. En sen 1900-talsklassiker, i svensk översättning av Karin Lindeqvist och med ett nyskrivet förord av författaren Torbjörn Elensky.

Läs mer

Skuggan i spelkoden
av Marissa Meyer

En dag får Afia testa spelet som hennes mamma utvecklar, och hon inser att varelserna i spelet verkar kunna påverka den verkliga världen. Ett av spelets monster bråkar med Carrie, och för att rädda sin katt bestämmer sig Afia för att försöka skriva om spelkoden.

Läs mer

Alla sf-nyheter hittar du här
SF-Bokhandeln AB - Box 2300 - 103 17 Stockholm
wwww.sfbok.se
Mejla frågor till fragor@sfbok.se
Våra butiker: Västerlånggatan 48, Gamla Stan, Stockholm (tel 08-21 50 52)
Kungsgatan 19, Göteborg (tel 031-730 93 00)
Södra Förstadsgatan 26, Malmö (tel 040-23 05 20)
Vill du inte ha nyhetsbrevet längre? Avboka här.

Facebook Twitter Rss Youtube Instagram