Kan du inte läsa det här mejlet? Du kan läsa det på nätet

Science Fiction Bokhandeln

Science fiction april 2019     

AI och Hugonomineringar

Årets nomineringar till Hugopriset innehåller flera höjdartitlar och spänner över ett brett spektrum, från The Calculating Stars (charmig, teknikoptimistisk alternativhistoria) över Record of a Spaceborn Few (relationsinriktat filosoferande om att släppa det förflutna) till Revenant Gun (storslagen space opera av det spekulativa slaget). Läs om alla Hugotitlarna här. Hugopriset delas som bekant ut på världskongressen för science fiction, som i år går av stapeln i Dublin i augusti. Läs mer om den här.

Under våren väntar vi på flera lovande sf-nyheter. Nyöversättningen av Picknick vid vägkanten anländer enligt förlaget från tryckeriet under de sista dagarna i april. Den är riktigt bra och innehåller partier som ströks i den förra svenska utgåvan (baserad som den var på den sovjetcensurerade texten). Exhalation heter den nya novellsamlingen från Ted Chiang (förra samlingen var The Stories of Your Life and Others). Den släpps i början av maj.

Avsnitt 49 i vår podcast avhandlar artificiell intelligens. Vi pratar om farorna med AI och med vilka medel den kan komma att ta över Jorden, varför vi ännu inte hittat liv i rymden, uppskattar levande yoghurtkultur i antologiserien Love, Death + Robots. Lyssna här eller sök på Science Fiction Bokhandelns podcast i din app för poddradiolyssnande.

Vi sänder en tanke till Gene Wolfe, som gick bort i veckan. Hans böcker om den nya solen visade hur fantastisk blandningen av science fiction och fantasy kan vara. Vila i frid, Gene.

Månadens sf är Tiamat's Wrath

Tiamats Wrath

Vi har nu kommit till del 8 i serien The Expanse. Även om våra hjältar är utspridda över galaxen, lyckas författarna hålla ihop sitt berättande, så att det blir sammanhängande och låter händelserna påverka och vävas in varandras utveckling. Ta också en titt på långnovellerna i eboksformat: Vital Abyss, Butcher of Anderson Station, Gods of Risk, Strange Dogs och Churn.

Läs mer

Vi rekommenderar The Light Brigade

The Light Brigade

Vad gör en ljusets riddare, en Paladin, en hjälte, som har svurit trohet och total lydnad till det fascistiska imperiet istället för att bli folkets förkämpe? I The Light Brigade har Kameron Hurley skapat en förödd värld där de enorma bolagens jakt på profit lett till en maktkonsolidering där sex bolag regerar på Jorden och självständiga stater är ett minne blott.

Läs mer

Anmäl dig för att få hem vår katalog

Ladd ner som pdf
The Warship

The Warship
av Neal Asher

 Kampen mot den civilisations-dödande jainteknologin fortsätter i uppföljaren till The Soldier. Vill du pröva på Ashers storslagna, hypervåldsamma space opera finns den allra första boken Gridlinked som ebok och i pocket.

Läs mer
A Memory Called Empire

A Memory Called Empire
av Arkady Martine

En intressant debut som lite om Dune. Mahit Dzmare är nyutnämnd ambassadör till det Teixcalaanliska imperiet. Hennes föregångare visar sig vara mördad, och jakten på mördaren leder Mahit genom ett veritabelt gatlopp av .

Läs mer
Finder

Finder
av Suzanne Palmer

Fergus Ferguson har kallts mycket: tjuv, skojare, indrivare. Själv föredrar han termen "upphittare" i den här skälm-aktiga space operan.

Läs mer
Only Human

Only Human
av Sylvain Neuvel

Tredje delen i serien som började med ett fynd av en väldig metallisk hand, och nu har dragit iväg långt från jorden. Andra delen i serien, Gudarna vaknar, har nyligen kommit på svenska.

Läs mer
Perihelion Summer

Perihelion Summer
av Greg Egan

En veteran i genren hård och vetenskapligt baserad sf skriver om hur ett litet svart hål närmar sig solsystemet - med katastrofala följder.

Läs mer
Cage of Souls

Cage of Souls
av Adrian Tchaikovsky

En blandning mellan science fiction och fantastisk äventyrsbok i en fjärran framtid när jorden har förvandlats till oigenkännlighet.

Läs mer
The Last Voyage of Poe Blythe

The Last Voyage of Poe Blight
av Ally Condie

En dystopisk ungdomsbok som kretsar kring Poe Blythe, sjutton år gammal och redan kapten över Outposts sista gruvskepp. Poe är ute efter mer bara än guldet från Serpentinefloden. Hon törstar efter hämnd.

Läs mer
Sunfall

Sunfall
av Jim Al-Khalili

År 2041 börjar magnetfältet som skyddar jorden från kosmisk strålning försvagas. Myndigheter försöker tysta ner all information om den förestående katastarofen, men en ung iransk hackare kommer sanningen på spåren.

Läs mer
Ascendant

Ascendant
av Jack Campbell

Tre år har gått sedan Rob Geary och Marine Mele Darcy ledde försvaret av nybyggarvärlden Glenlyon. Men allt är långtifrån frid och fröjd i andra delen av serien som började med Vanguard (som också finns som ebok)

Läs mer
Emily Eternal

Emily Eternal
av M. G. Wheaton

Emily är en AI, byggd för att hjälpa traumatiserade människor. Det kommer väl till pass när solen börjar dö, fem miljarder år tidigare än beräknat.

Läs mer
New Suns

New Suns
original speculative fiction by people of color

Nisi Shawl har samlat noveller av icke-vita författare, bland andra Kathleen Alcala, Minsoo Kang, Anil Menon, Silvia Moreno-Garcia, Alex Jennings, Alberto Yanez, Steven Barnes, Jaymee Goh och Karin Lowachee.

Läs mer
Salamanderkriget

Salamanderkriget
av Karel Capek

Karel Capeks Salamanderkriget från 1935 är en munter och burlesk men också mörk satir om kolonialism, fascism, segregation, konsumtionshets och överproduktion. För den som lika gärna läser engelska finns den som busbillig ebok.

Läs mer

Alla sf-nyheter hittar du här
SF-Bokhandeln AB - Box 2300 - 103 17 Stockholm
wwww.sfbok.se
Mejla frågor till fragor@sfbok.se
Våra butiker: Västerlånggatan 48, Gamla Stan, Stockholm (tel 08-21 50 52)
Kungsgatan 19, Göteborg (tel 031-730 93 00)
Södra Förstadsgatan 26, Malmö (tel 040-23 05 20)
Vill du inte ha nyhetsbrevet längre? Avboka här.

Facebook Twitter Rss Youtube Instagram