Kan du inte läsa det här brevet? Du kan läsa det på nätet.

MÅNADENS SCIENCE FICTION
december 2017

SF-Bokhandeln

ÅRETS HÖJDPUNKTER

Det är dags att summera året och konstatera att det var ett lyckat sf-år. Vi hade kul på världskongressen i Helsingfors. Nästa år måste man åka ända till San José för att vara med. En sf-roman vann Pulizerpriset: Colson Whiteheads Underground Railroad, om en slav på flykt längs en osannolik väg, ligger i tiden och är ruggigt bra. Tematiskt ligger den nära Margaret Atwoods The Handmaid's Tale, som har blivit en otäck tv-serie och dyker upp på många läslistor. Årets nobelpristagare i litteratur är också sf-författare. Never Let Me Go av Kazuo Ishiguro rekommenderas för alla som inte redan har läst den. Och som grädde på moset gick det svenska Augustpriset till en sf-roman. De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av  Johannes Anyuru berättar om en fascistisk svensk framtid som kanske, kanske inte bara finns i en ung kvinnas huvud.

Många bra romaner återfinns också utanför prisvinnarlistorna. Ett, titeln till trots, kärt återseende är Cold Welcome, där Elizabeth Moon återknyter kontakten med rymdkaptenen Ky Vatta från Vatta's War. Och på bio väntar vi förstås på The Last Jedi. Flera bra Star Wars-böcker har kommit under året, utöver Canto Bight som Liv tipsar om nedan kan vi rekommendera Thrawn och Leia, Princess of Alderaan. För fler tips: ta en titt på Adam Roberts lista över årets bästa böcker i The Guardian.  

Missa inte att Simon Stålenhag signerar i Malmö på lördag och i Göteborg på söndag. Alla som vill ha snygga Star Wars-prylar kan anmäla sig till vår Last Jedi-tävling.

Månadens sf: Persepolis Rising

Vi har nu hunnit till del sju i The Expanse, serien som tagit politiska förvecklingar och intriger i solsystemet och bortom porten till 1300 andra världar, till en ny nivå. I Persepolis Rising har det gått 30 år sedan förra boken Babylon’s Ashes.

Vi rekommenderar: Canto Bight

Inför premiären av The Last Jedi släpps en bok med fyra korta men innehållsrika berättelser som utspelar sig under ett och samma dygn i casinostaden Canto Bight på ökenplaneten Cantonica, en plats som också figurerar i den nya Star Wars-filmen.

Vi rekommenderar: Passagen

Simon Stålenhags Passagen är lika mycket sf-roman som konstbok. Varje uppslag består av en bild åtföljd av ett kort textavsnitt. Upplägget känns igen från Simons tidigare böcker, Ur Varselklotet och Flodskörden, men här är inte scenen ett alternativt Sverige, utan ett USA där ett förhärjande krig rasade under 90-talet.

Thrawn
av Timothy Zahn

En roman om hur amiral Thrawn kom att bli kejsarens mest betrodda officer i en tid när upproret mot Imperiet växte till en orkan.

Shadow of Victory
av David Weber

Mesan Alignments plan för att svartmåla och krossa Manticore får oanade följder i en en ny roman från Honor Harringtons universum.

A Galaxy of Her Own
av Libby Jackson

"Amazing Stories of Women in Space" är undertiteln på den här trevliga boken som presenterar kvinnor från rymdforskningens historia.

Seven Surrenders
av Ada Palmer

Andra delen i serien Terra Ignota, från en fjärran och främmande framtid där en lång era av stabilitet tycks gå mot sitt slut.

Landscape with Invisible Hand
av M T Anderson

Utomjordingarna invaderar - och vågen av automatisering och ökade samhällsklyftor får en extra skjuts.

Spoonbenders
av Daryl Gregory

Historien om en knasig, dysfunktionell familj med märkliga mentala krafter. Via tillbakablickar får vi berättat  för oss om familjen Telemachus osannlika öde.

Terminal Alliance
av Jim C. Hines

Mänskligheten har det inte så lätt. Först förintades de nästan i en pandemi, men räddades i sista stund av de utomjordiska krakau. Nu står allt hopp till ett gäng rymdskeppsstädare!

No Time to Spare
av Ursula K LeGuin

En samling med de bästa essäerna och samtids-kommenterande små texterna hämtade från Ursula K LeGuins blogg. Med förord av Karen Joy Fowler.

Ten Frames Per Second
av Johnny Wu

En berättelse om actionfigurer på halsbrytande äventyr i naturen, med bilder hämtade från Wus populära Instagramkonto.

Future Home of the Living God
av Louise Erdrich

Evolutionen har börjat gå baklänges, och nya mänskliga generationer föds som mer primitiva hominider.

Legacy of Onyx
av Matt Forbeck

En Halo-roman om Molly Patel, som såg sin familj dö i kriget och flyttar med sina adoptivföräldrar till Forerunner-artefakten Onyx.

Överlev katastrofen
av Herman Geijer

Från författaren till boken om zombieöverlevnad kommer en seriösare genomgång av hur man på bästa sätt överlever när det värsta inträffar.

Alla sf-nyheter hittar du här

SF-Bokhandeln AB
 - Box 2300 - 103 17 Stockholm
http://www.sfbok.se - fragor@sfbok.se

Våra butiker:
Västerlånggatan 48, Gamla Stan, Stockholm (tel 08-21 50 52)
Kungsgatan 19, Göteborg (tel 031-730 93 00)
Södra Förstadsgatan 26, Malmö (tel 040-23 05 20)

Vill du inte ha nyhetsbrevet längre? Avboka här.