Mån 16/5 Nebula Awards

Publicerad: Måndag, 16 maj 2016, Skribent: Amanda

Vinnarna för 2015 Nebula Awards har presenterats! Två av de nominerade är
fantastiska böckerna Uprooted av Naomi Novik, och Binti av Nnedi Okorafor.

Båda är bland de bästa böckerna jag läste 2015, trots att de skiljer
sig mycket från varandra, och är definitivt värdiga vinnare.


Uprooted har rötterna i slaviska folksagor, och vi följer den intressanta huvudpersonen Agnieszka. Hon bor i utkanten av den mörka Skogen, där ingen med vett i sinnet stiger in frivilligt. Byarna kring Skogen skyddas av en magiker som det går många rykten om, nästan inga av dem goda. Han är känd som Draken, och fruktas av byborna eftersom han var tionde år kräver att en ung kvinna ska följa honom till hans torn. Ingen vet vad som händer med dem, förutom att när de släpps 10 år senare är de sig inte lika, och ingen av dem återvänder till byn de först kom från.

Agnieszka är övertygad om att hennes bästa vän Kasia kommer att väljas, men ibland blir det inte som man trott.


I kortromanen Binti får vi uppleva en helt annan miljö. Berättelsen börjar i ett framtida högteknologiskt Afrika, och vår huvudkaraktär tillhör Himbafolket. Trots att Himbafolket tagit till sig framtidens teknologi, och är väldigt skickliga med den, händer det inte att de lämnar sina trakter. Men Binti har erbjudits ett stipendium på universitetsplaneten Oomza, och dras mellan sitt folks traditioner och sin vilja att lära.

Binti lämnar sitt hem med en ordentlig sats Otjize, röd lera från hennes hemtrakter blandad med väldoftande örter, som hon smörjer in i sitt hår. Under resan till universitetsplaneten händer något som Binti hanterer både genom sin intelligens och sitt folks arv.

Båda böckerna har intressanta och djupa huvudkaraktärer. Trots Uprooteds sago-tema och Bintis kortromanformat så finns det mycket att fundera på och njuta av i berättelserna.

 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev