SF-bokhandeln i Göteborg – The Origin Story

Publicerad: Tisdag, 9 juli 2024, Skribent: Glenn

I ett litet hus vid ett skogsbryn på Orust kring millenieskiftet satt jag och min dåvarande fru och diskuterade vår framtid. Hon hade ett hittepå-jobb via Arbetsförmedlingen och jag började närma mig slutet på en projektanställning. Något måste göras! Idén ”Starta SF-bokhandel i Göteborg” dryftades. Varför inte försöka på riktigt, tänkte vi. 

Några dagar senare var jag inne i Göteborg och stötte på min gamla vän Johan Frick. Vi satte oss på ett café i Haga och pratade. ”Man borde starta en SF-bokhandel i Göteborg”, sa Johan när framtiden kom på tal. Stjärnorna stod rätt, tänkte jag. 

Vi började leta möjliga lokaler och skissade på kostnader och sådant, för att ha något som vagt liknade en plan med oss när vi åkte till Stockholm för att se om vi kunde få något stöd för idén.  

”Vilken kul idé”, sa en i ledningen. ”Hm, mja, vi får räkna på det”, sa en annan. ”Oj, då får jag programmera om databasen”, sa en tredje. ”Vi får tänka på det. Vi hör av oss”, sa en fjärde. ”Inte så illa, ändå”, sa vi på tåget hem. 

Vi fortsatte att peppra ledningen med möjliga lediga lokaler, tills de gick med på att komma ner och titta på några av dem. Då började vi känna att det kanske skulle bli något på riktigt. Efter lite mer övertalning beslutades det att göra ett försök i en av de betittade lokalerna. Jag åkte upp till Stockholm för att slutförhandla villkoren. Mitt i mötet ringde Johan och hojtade: ”Stoppa pressarna! Jag har hittat den perfekta lokalen”. 

En månad senare öppnade vi dörrarna till Vallgatan 23 med egna nycklar. Det var en varm juni 2001 och det målades och skruvades upp hyllor och installerades internet. Efterhand började kartonger med böcker anlända. Vi hade dörrarna öppna medan vi jobbade, för att det var så varmt. I gengäld fick vi en strid ström med människor som stack in huvudet och ropade ”Vad kul att ni skall öppna här!” En bra moralhöjare. 

Det var ju inte bara att fixa till en snygg lokal, vi var ju tvungna att lära oss vårt affärsprogram också, det som gick under namnet Databasen. Michael Svensson i Stockholmsbutiken, jobbade som programmerare innan han blev bokhandlare, och skrev själv vårt program. Han började skriva på det 1986 eller så, och satt sedan och byggde på det genom åren i takt med att behoven ändrades. Det var med andra ord inte helt självklart att lära sig hur det fungerade.  

Nåväl, 9 juli 2001 slog vi upp portarna, och till vår glädje vällde folk in, och den lilla butiken var full av kunder hela dagen. Det var gott att känna hur efterlängtad butiken var. Vi upptäckte fort att det inte gick att driva butiken med två anställda, så efter några dagar kom Siv med som varit med och kläckt idén med att skapa butiken, och när Tolkienföreningen Mithlond som och hälsade oss välkomna så var det en i sällskapet som smög till mig ett CV. Det dröjde inte länge innan han anställdes. Nu är Ola tf butikschef.  

Sedan dess har vi växt och växt… Vi bytte 2005 till ny lokal på Harry Hjörnes plats, och vi slutade inte att växa, så 2013 kom vi så till Kungsgatan 19. Där har vi kunnat växa utan att byta till ny adress. Framtiden? Tja, galaxen är stor… 

Glenn Petersen 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev