Serie Quantum Thief

En debuterande sf-författare från Finland, om än utflyttad till till rymdoperans hemland Skottland. Hannu Rajaniemi har skrivit en avhandling om strängteori och bor sedan början av 2000-talet i Edingburgh.
Jean le Flambeur är en postmänsklig tjuv. Han har stulit allt, från mäktiga AI:s innersta tankar till sällsynta jordiska antikviteter från aristokrater på Mars vandrande städer. Tills en dag då han begick ett misstag och hans sinne hamnade i ett fängelse där han tvingas upprepa oändliga variationer på spelteoretiska gåtor, som obevekligen slutar med hans död. Om och om igen.
En dag kommer dock Mieli och hennes spindelskepp Perhonen och fritar honom. Han får en chans att återfinna sitt gamla själv och sina gamla förmågor mot att han stjäl något åt Mieli och hennes arbetsgivare.
Jean har gömt sina minnen på en av Mars vandrande städer, och han har gömt dem väl. Inte ens han själv minns hur de är gömda. Samhället på den vandrande staden The Oubliette är uppbyggt på tid. Varje medborgare får en klocka som obevekligt räknar ner ens tid som fri medborgare. När ens tid är ute, får man tillbringa en tid som The Quiet, vilket är olika former av servicerobotar som sköter om stadens alla behov. Klockan ger en också tillgång till stadens externa minnen, där oväntade saker kan ha lagrats.
På Oublietten lever en ung man, Isidore Beautrelet, som har blivit fascinerad av att lösa gåtor, nästan som det som en gång kallades detektiver. Naturligtvis dras han till Jean le Flambeurs framfart. Inte minst när någons tid blir stulen.

- Texten syftar på första delen i serien.

Bevaka

Du kan bevaka "Quantum Thief" om du vill få ett mail varje gång det kommer in något nytt knutet till serien.

1
2

Prenumerera på vårt nyhetsbrev