Linda och Valentin - resans ände

Publicerad: Fredag, 17 mars 2017

Linda och Valentin sa på sätt och vis tack och adjö till rumtidstjänsten redan i slutet av Hypsis Blixtar, när Galaxity försvann  ”på grund av diverse felaktiga manövrer hos rumtidstjänsten”, som deras chef uttryckte saken. Sedan dess har de ägnat sig åt diverse skumraskaffärer i äventyr som har gränsat mot agenthistorier, hela tiden med avsikt att hitta tillbaka till Galaxity och ”sin” jord. När vi återser dem i början av den sjunde och sista samlingsboken är de diversehandlare långt ute i rymdens periferi, på gränsen mot det okända. De plockade upp en ledtråd i slutet av Genom osäkra tider, och den leder dem allt längre ut mot intigheten.

Det sista albumet innehåller tre äventyr: Vid randen av det stora intet, Stenarnas orden och Tidsöppnaren. De bildar en sammanhängande historia och sätter punkt för Mézières och Christins 43-åriga livsverk. Enligt Stan Barets, som har skrivit ett fylligt och bra förord till det här albumet, är det rekord. Ingen annan serie har producerats under så lång tid av de ursprungliga skaparna. Det sista äventyret kretsar kring "det stora intet", en plats bortom tid och rum, och knyter snyggt ihop den långa sagan. Ett efterord av Mézières och Christin ingår också, plus ett antal intervjuer och prat om filmen som dyker upp på bio senare i år.

Men är det verkligen helt slut? Nej, Christin och Mézières säger att visserligen har de nu berättat historien från Alfa till Omega, men inget hindrar ju att de återvänder till berättelser som utspelar sig någonstans under det händelseförloppet. Det kommer att göras i ett annat format än de klassiska seriealbumet om 48 sidor. Det första resultatet publicerades 2013 i form av boken Minnen från framtiden, som kommer ut på svenska 2017. Ett andra album är under produktion i skrivande stund. Det finns också en roman som Pierre Christin skrev 2009, Lininil a disparu, som Cobolt förlag har planer på att ge ut på svenska.

Gunilla

Utgåvor av Linda och Valentin: Samlade äventyr del 7

Inbundet album
Cobolt (2017)
329 kr Läs mer

Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.