Watchmen

Publicerad: Fredag, 18 oktober 2019, Skribent: Petter

Who watches the watchmen? Frågan som la grunden för Alan Moore och Dave Gibbons stilbildande klassiska miniserie Watchmen. Serien föddes ur tanken kring hur en värld med superhjältar skulle se ut utifrån realistiska förutsättningar och målar upp en värld där USA vann Vietnamkriget och har ett övertag mot Sovjet tack vare alliansen med den övermäktige Dr. Manhattan. Det är dock en tunn maktstruktur som rubbas totalt när Manhattan lämnar planeten. Vem har sedan rätt att bestämma till vilka längder en kan gå för att återställa balans i världen? Watchmen blev snabbt en modern klassiker mycket tack vare det nya sättet serien hanterade superhjältar. Dave Gibbons grafiska stil bidrog även den till det att ge serien den status den fick. Bilder och färger återkommer under seriens gång och skapar en symbolik som gör den väl värd att läsa både tre och fyra gånger. Ett väldigt bra exempel på vad som gör Moore och Gibbons berättarstil så unik är del fem i serien. Ett kapitel som halvvägs in blir en spegelbild av sig själv, i en svindlande symmetri har varje serieruta i andra halvan av kapitlet har en motsvarighet i den första. För den som uppskattar serier och inte läst Watchmen finns det egentligen inga ursäkter. Personligen anser jag att den är så nära obligatorisk läsning en kan komma.

Den 20:e oktober är det äntligen dags för HBOs serie som ska fungera som en uppföljare till originalberättelsen. Tidiga reaktioner på första avsnittet skvallrar om en stark berättelse om rasism som hämtar mycket från de avskyvärda raskravallerna som skedde i Tulsa 1921. Serien är skapad av Damon Lindelof som tidigare gett oss bland annat Lost och den alldeles fantastiska (och allt för ofta förbisedda) The Leftovers. Att fortsätta historien och försätta den i modern tid känns spontant som helt rätt sätt att göra det på. Tidigare försök att göra en adaption av materialet har väl gått sådär, något som jag tänker inte är så värst konstigt då det är en berättelse som är helt anpassad att berättas i just serieform.

Det är dock inte bara på HBO Watchmen hittat nytt liv. Nyligen släpptes första halvan Watchmen: Doomsday Clock av Geoff Johns. Doomsday Clock är även den tänkt att fungera som en uppföljare till originalet men med den stora skillnaden att Johns valt att leka med något mer lättsamma tanken hur det skulle vara om hjältarna från Watchmen skulle interagera med Stålmannen och gänget från DCs universum. En berättelse som lätt skulle bli pannkaka i fel händer, Johns är dock en skicklig författare och serien har fått ett fint mottagande från både recensenter och fans.

        


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev