The Shape of Water

Publicerad: Tisdag, 13 februari 2018, Skribent: Petter

Lagom till Alla hjärtans dag går Guillermo Del Toros senaste film The Shape of Water upp på svenska biografer. Handlingen utspelar sig på 60-talet och kretsar kring den stumma Elisa som jobbar som städare på ett topphemligt forskningscenter. En dag tas en mystisk varelse in på centret. Varelsen är humaniod och har infångats i en sydamerikansk flod av den amerikanska regeringen. De hoppas på att, genom experiment på varelsen, kunna utvinna information som ska ge dem försprång rymdkapplöpningen med ryssarna. Elisa börjar träffa varelsen i hemlighet och genom teckenspråk bygger de ett starkt band. Hon bestämmer sig för att göra allt hon kan för att hjälpa honom fly. 

Del Toros berättar här en modern saga och precis som många av hans tidigare filmer bjuder The Shape of Water på fantastiskt foto, vacker scenografi och övertygande specialeffekter. Sally Hawkins rollprestation som Elisa har gett henne en Oscars-nominiering och Michael Shannon är perfekt som älska-att-hata skurk. Starka rollprestationer hittar vi även bland birollerna: Richard Jenkins som Elisas granne och Octavia Spencer som hennes enda vän och tillika tolk på jobbet. Varelsen görs av Del Toros gamla vapendragare Doug Jones. Jones har tidigare setts bland annat som Abe Sapien i Del Toros Hellboy-filmer och som faunen i Pans Labyrint.

I bokhandeln har vi laddat upp med romanversionen av filmen samt en konstbok med konceptmålningar från produktionen. Är ni sugna på att se några av Del Toros tidigare verk har vi de båda Hellboy-filmerna, kostymdramat/spökhistorien Crimson Peak och kaijufesten Pacific Rim.


Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.