The Matrix kommer tillbaka

Publicerad: Lördag, 25 december 2021, Skribent: Linda

En gång i urslemmets tid, i de sista skälvande månaderna innan millenieskiftet, uppdaterade vi vår hemsida så att den för första gången kunde ha lite tuff grafik. Och den tuffaste som fanns vid denna tid var så klart The Matrix, så de numera klassiska gröna symbolerna var den första grafiken vi någonsin hade på hemsidan. Filmerna blev sedemera ett kulturellt fenomen, man kunde se unga glida runt på stan i läderrockar och Ray-Bankopior, och folk diskuterade avancerade filosofiska frågor hemma i stugorna.

Filmerna om programmeraren Neo och hans uppvaknande låg helt rätt i tiden och talade till alla med en känsla av att något inte stod rätt till i världen, och för de andra var det en otroligt snygg film med andlöst spännande action. Att ta det röda pillret blev ett begrepp som använts av så många grupper att det tappat kopplingen till filmen, och syskonen Wachowski har hunnit göra två uppföljare, ett par storfilmer till och den trippy och väldigt älskade serien Sense 8. 

Nya filmen kom till efter att filmbolaget gick ut med att de tänkte börja skriva en uppföljare, och om The Wachowskis inte var med så skulle den göras utan deras inblandning. Lana Wachowski signade på och kravet på en uppföljare är inbakat i en metahandling i filmen. Otroligt passande för en filmserie som tagit metaberättandet till en helt ny nivå.

Keanu Reeves är tillbaka i huvudrollen, och även andra stjärnor från de tidigare filmerna dyker upp, som Carrie Ann Moss som dödscoola Trinity, och Jada Pinkett-Smith. För de av oss som älskade Sense 8 kommer det vara flera favoriter med därifrån också, tillsammans med flera skådespelare från deras andra filmer, som Christina Ricci, som var med i Speedracer.

 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev