The Dark Crystal: Age of Resistance

Publicerad: Måndag, 2 september 2019, Skribent: Petter

I fredags dök den efterlängtade uppföljaren till 80-talsklassikern The Dark Crystal upp på Netflix.

Originalet berättade historien om kampen mellan de onda Skesis och de goda Mystics. Den unge Jen måste föra tillbaka den sista biten av den mörka kristallen för att återföra balans i världen. En av filmens absolut starkaste sidor är den fantastiska produktionsdesignen och de imponerande dockorna som utgör ensemblen. Detta kanske inte är så konstigt då personen bakom filmen är ingen mindre än Jim Henson, Mupparnas skapare. The Dark Crystal stod ut från det Henson gjort tidigare. I jämförelse var detta betydligt mörkare och med en ambition att berätta en episk fantasyhistoria i samma anda som Sagan om Ringen. När filmen kom fick den dock ett relativt ljummet mottagande, men har genom åren byggt en stor och trogen fanskara. Något som i sin tur gjort att det alltid funnits ett hopp om en uppföljare. 2006 utannonserades så The Power of the Dark Crystal. Dessvärre drabbades produktionen av diverse motgångar och lades ned helt 2011. Historien som skulle berättats publicerades tillslut i serieform 2018.

Det har även publicerats tre romaner som är menade att fungera som en introduktion till den nya Netflix-serien. Serien tar sedan i sin tur vid innan händelserna i originalfilmen. Ett mystiskt mörker sprider sig över världen Thra och sätter ingen stop för det kommer alla gå under. De goda Gelflings gör allt för att få de onda Skesis att inse detta. Skesis vägrar acceptera detta och förnekar att mörkret ens existerar. Paralleller till vår egen klimatkris är ej svåra att se. Listan med röstskådespelare är minst sagt imponerande. Här återfinns namn som Sigourney Weaver, Mark Hamill och Helena Bonham Carter. På svenskfronten dyker Alicia Vikander upp som Mira, en av kristallens väktare. Den här gången blandas fysiska dockor med CGI och utifrån diverse trailers att döma ser resultatet ut att vara helt magiskt!

Vågar en hoppas på att även uppföljaren till Labyrinth faktiskt blir verklighet en vacker dag? Håller, mycket försiktigt, tummarna. 


Kommentarer

Nyhetsbrev