Storbolagen ser dig

Publicerad: Torsdag, 21 maj 2020, Skribent: Gunilla Jonsson

Vi är många som på sistone har gottat oss åt tv-serien Devs, science fiction från ett soldränkt San Francisco. Alex Garland (regissören bakom Ex Machina och Annihilation) har kokat ihop en historia kring en techentreprenör som längtar efter sitt döda barn, en vansinnigt stor kvantdator och ett mystiskt projekt som ryska agenter gärna vill lägga tassarna på. Spännande och skoj!

Men åtta avsnitt passerar tyvärr alltför snabbt. Här är tips på andra tv-serier och böcker som kan släcka törsten efter konspirationer och onda storbolag.

MR ROBOT är en av de absolut bästa tv-serierna som gjorts under senare år (anser jag helt objektivt). Rami Malek är lysande som mentalt instabil hacker. Hans privata liv och familjehistoria vävs skickligt samman med en yttre thrillerhandling med anarkistiska revolutionärer och kinesiska hackers. Philip K Dick-känslan är hög!

Bakom tv-serien PERSON OF INTEREST står Jonathan Nolan, brorsa till mannen bakom Batman-filmerna. Släktskapet anas i beskrivningen av New York, och huvudpersonen Johan Reese - en hundögd före detta CIA-agent - har drag av den mörka hämnaren. Reese anlitas av datorteknikern Harold Finch, hjärnan bakom ett regeringsägt antiterrorismprogram med förmåga att förutsäga brott. Regeringen bryr sig inte om brott (de jagar bara terrorister), men Finch vill använda programmet för att hindra dödsfall. Det hela utvecklar sig till en underhållande handling kring totalövervakning och AI.

ARKIV X har några år på nacken, men som paranoid underhållning är den oöverträffad. Från källaren där FBI arkiverar oförklarliga händelser reser konspirationsteoretikern Fox Mulder och läkarkollegan Dana Scully ut för att träffa underbart kufiska människor och långsamt, under nio säsonger (vi glömmer de två som spelades in många år senare) avslöja Konspirationen med stor K.

WATCHMEN, Alan Moores och Dave Gibbons banbrytande seriealbum, är svår att bortse ifrån när vi pratar om myndighetsövervakning och paranoia. Historien om superhjältarna som snärjs av makten och sitt eget övermod berättar samtidigt om kalla krigets framväxt. Zack Snyder gjorde en filmatisering, men jag tycker att den nya tv-serien som tog vid några år efter händelserna i seriealbumet är ännu bättre. Kommer på dvd och blu-ray lagom till midsommar.

THE PERIPHERAL och AGENCY heter de två senaste romanerna av cyberpunkens skapare William Gibson. Båda utspelar sig i två tidsplan, en nära framtid och tiden efter ”Jackpot”, som Gibson kallar 2100-talets civilisatsionskrasch orsakad av klimatförändringar och  resursöverutnyttjande. Tidsmanipulerande teknologi, alternativa tidslinjer, agenter och spänning paras med Gibsons sympatiska tilltal. Alex Garland har lånat en del härifrån till tv-serien Devs (men Gibson är bättre!)

DAEMON och FREEDOM TM av Daniel Suarez har några år på nacken, är men är riktigt bra thrillers med AI-tematik. Daemon” börjar som en deckare. En programmerare har, under sin vanliga morgontur på motorcykeln, kört in i en uppspänd vajer och tappat huvudet. Till brottsplatsen anländer Pete Sebeck från den lokala countypolisen. Vi befinner oss i Kalifornien, i ett stilla Suburbia befolkat av datakonsulter och högre tjänstemän. Men snart förvandlas deckaren till något annat, en cyberthriller med klart sympatiska drag. Läs min presentation av böckerna här.

Cory Doctorow har oförtröttligt utforskat senkapitalismen och det moderna övervakningssamhället. Alla hans böcker tangerar frågor kring övervakning och storbolagens makt. Värd att nämna  är ungdomsromanen LITTLE BROTHER, där några ungdomar råkar befinna sig på fel tid vid fel tillfälle: alldeles efter att ett stort terroristdåd har utförts i San Francisco. Tonåringarna skeppas iväg till ett hemligt fängelse där de förhörs i dagar. När de äntligen släpps ut har deras hemstad förvandlats till en polisstat där alla är potentiella terrorister. Doctorows senaste, RADICALIZED, består av fyra långnoveller från en framtid där företagen helt har tagit över all välfärd, och kräver att du använder deras produkter för att få hjälp.


Kommentarer

Nyhetsbrev