Stephen Hawking är död

Publicerad: Onsdag, 14 mars 2018, Skribent: Gunilla

Mannen som gjorde mer än någon annan för att popularistera teoretisk fysik och kosmologi har lämnat oss. Stephen Hawking var tidigt fascinerad av svarta hål och ville helst studera under Fred Hoyle vid Cambridge. Så blev det inte, istället kom han att studera under Dennis Sciama, som var en viktig gestalt i den kosmologiska forskningen från 60-talet och framåt. Fysikern och matematikern Roger Penrose, som på 60-talet tillsammans med Hawking bevisade hur relativitetsteorin möjliggör förekomsten av svarta hål, har skrivit en fin dödsruna över kollegan och vännen i The Guardian.

För oss här på SF-Bokhandeln betyder Stephen Hawkings förstås mest som inspirationskälla till sf-författare och filmmakare. Filmklippet ovan är hämtat ur avsnittet The Descent i Star Trek the Next Generation, där Hawking gjorde ett inhopp vid pokerbordet. Han dök också upp i Big Bang Theory och i Simpsons. Över huvudtaget hade han ett stort intresse för hur icke-fysiker tolkade kosmologisk forskning, och hur den används i populärkulturen. Här kan man läsa en trevlig text med titeln Space and Time Warps, som Stephen Hawking skrev på temat ”är tidsresor och resor snabbare än ljuset möjliga.”

Hawkings forskning kring svarta hål, universums födelse och tidens egenskaper har förändrat vad som är möjligt och omöjligt att använda i en sf-roman. Begrepp som var rent matematiska för 50 år sedan har, mycket tack vare honom, blivit allmängods. Tesseracterna som jagas av superhjältarna i Marvelfilmerna vore inte möjliga utan Hawking. De definieras som sex singulariteter som existerade före Big Bang. Doctor Whos Tardis drivs av ett svart hål. Filmklassikern Event Horizon använder också idéer kring svara hål på ett kul sätt. Och så sent som här om dagen fick vi in en svensk sf-roman, Händelsehorisonten, där ett svart hål spelar en avgörande roll.

Till sist måste jag förstås nämna A Brief History of Time, Hawkings förmodligen mest kända populärvetenskapliga text. Ett måste! Stockholmare kan också söka sig till Dramaten 10 april, där det hålls ett Hawking-evenemang.

Vila i frid, Stephen Hawking. Vi kommer att minnas dig.
Gunilla


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev