Skruven dras åt

Publicerad: Fredag, 9 oktober 2020, Skribent: Pär

The Turn of the Screw

Samlas här framför brasan så ska jag berätta en spökhistoria. Henry James klassiker med stort k som i "kusligt", är modell 1.A för hur en gotisk skräckroman ska se ut. På pappret kan den verka som en bagatell; en ung kvinna får tjänst som guvernant vid huset Bly Manor. Hennes uppgift är att se efter två små syskon, Miles och Flora. Till en början är allt frid och fröjd, men snart börjar familjens (och husets) mörka förflutna flyta upp till ytan. Något förvridet och förfärligt döljer sig bakom husets fasad. Och barnen, lillgamla och välkammade, visar snart upp en annan sida.

The Turn of the Screw är en stor roman i det lilla formatet, som tolkats och filmatiserats ett otal gånger med varierat resultat. Jack Claytons "The Innocents" från 1961 är FAN-TAS-TISK. Resten kan man med gott samvete låta gå obemärkt förbi. Boken är dessutom något av en litteraturvetenskaplig klassiker. Tillsammans med Bram Stokers Dracula så har få skräckromaner givit upphov till så många essäer, uppsatser och så mycket huvudbry. I grund och botten är det en roman som innehåller två berättelser till priset av en. Utan att avslöja för mycket så utspelar sig historien på både ett metafysiskt och ett rent psykologiskt plan. I takt med att skruven dras åt blir vi allt mer medvetna om att inget går att lita på, inte ens berättelsen i sig. The Turn of the Screw är unheimliche ut i fingerspetsarna. Men framför allt är det skräck i sin renaste form.

Den 9 oktober släpper Netflix serien The Haunting of Bly Manor, en ny skräckserie baserad på Henry James skräckberättelser, och i synnerhet The Turn of the Screw. Serien är en fristående uppföljare på 2018 års The Haunting of Hill House, baserad på Shirley Jacksons roman med samma namn.


Kommentarer

Nyhetsbrev