Rutger Hauer är död

Publicerad: Onsdag, 24 juli 2019, Skribent: Gunilla

Rutger Hauer gick bort i fredags, den 19 juli. Han blev 75 år.

De flesta minns honom förmodligen för två stora roller under 80-talet. Som androiden Roy Batty i Bladerunner höll han en lysande monolog ni kan se här ovan. Som den nihilistiska liftaren i The Hitcher - han som på frågan varifrån han kommer svarar "Disneyland" – lekte han lojt som katten med råttan i interaktionen med filmens andra huvudperson, en man som undgått hans mordiska framfart.

Dessförinnan hade Hauer en mer blygsam filmkarriär i hemlandet Holland, tillsammans med regissören Paul Verhoeven. Han slog igenom i Turkisk konfekt, som också var Verhoevens genombrottsfilm. Där spelar han en skulptör med trassligt kärleksliv, en typ av ”normal” roll som längre fram skulle höra till ovanligheterna.

Från 90-talet och framåt gjorde han sig känd för att medverka i mängder av genrefilmer och tv-serier, med spännvidd från hög till noll budget. Hans fårade ansikte passade ovanligt bra i roller som mystisk munk eller fårad gangster. Han jobbade in i det sista, så några filmer och serier kommer att dyka upp under året.

Vila i frid, Rutger.


Kommentarer

Nyhetsbrev