Psykedelisk och kroppslig skräck

Publicerad: Onsdag, 27 maj 2020, Skribent: Gunilla

COLOR OUT OF SPACE (blu-ray och dvd)
I veckan släpptes Lovecraftfilmatiseringen Color Out of Space på blu-ray och dvd. Familjen Gardner flyttar ut till lugnet på landet (tror de), men ett meteornedslag slungar in dem i ett färgsprakande helvete. Snart blommar trädgården i hundra nyanser av neonlila, familjens alpackor förvandlas till ett skriande köttberg och allas kroppar muterar muntert. Färgglatt, köttigt och alltigenom underhållande.

På jakt efter mer body horror och psykedeliska effekter? Här är några säkra tips:

MANDY (blu-ray och dvd)
Mer Nicholas Cage, nu i självvald isolering från den larmande yttervärlden tillsammans med titelns Mandy, som går ett oblitt öde till mötes (ingen direkt spoiler). Vad som följer är hejdundrande kroppsskräck, när den meditativa Mandy trotsat en Charles Manson-liknande sektledare som valt drogspåret i sitt sökande efter ett  högre medvetandetillstånd. Vad som följer är väldigt blodigt och bra.

ANNIHILATION (blu-ray och dvd)
Alex Garlands filmatisering av Jeff Vandermeers roman om en expedition ut i en muterande förbjuden zon har mycket gemensamt med Color Out of Space. Också här konfronteras en liten skara med oförklarliga fenomen med utomjordiskt ursprung. Också här beter sig växtligheten underligt och kroppar förvrids oförklarligt. Slutet ska inte avslöjas, men det har hög och fin body horror-faktor.

ARGENTO COLLECTION (blu-ray)
En blu-ray-samling med klassiska filmer av Dario Argento. De italienska ”giallo-filmernas” utstuderade operaliknande dödsscener och raffinerad musikanvändning inspirerade sentida body horror-film. Här återfinns ursprunget de surrealistiska, psykedeliska stämningar som återfinns i de två filmerna ovan. Samlingen innehåller Bird with a crystal plumage (1969), Deep Red (1975), Opera (1987), Phenomena (1985), Suspiria (1977) och Tenebre (1982).

RE-ANIMATOR (dvd)
Min personliga favorit inom amerikansk body horror, och liksom Color Out of Space en lyckad filmatisering av en H P Lovecraft-historia. Re-animatorn Herbert West ägnar sig åt att återuppväcka de döda, om än inte alltid i ett stycke. Knasiga repliker och magvridande skräckelscener från den nyligen bortgångne regissören Stuart Gordon.

FROM BEYOND (dvd)
Stuart Gordons nästa Lovecraft-filmatisering, inspelad efter framgångarna med Re-Animator. En galen forskare försöker stimulera en del av hjärnan som tillåter människan att se in i en annan, skrämmande dimension. Resultatet blir psykedeliskt och kroppsskräckigt med coola ålar.

FREAKS (dvd)
Okej, inte psykedeliskt och väl inte direkt body horror, men utan Tod Brownings Freaks hade skräckfilmen aldrig hittat sin väg mot frågeställningar kring kroppsuppfattning, social stigma och utanförskap. Här spelar "missfoster" huvudrollen med "vanligt folk" i birollerna. Med sin bakgrund på cirkus satte Browning ihop en spektakulär ensemble. Filmens "freaks" planerar en fruktansvärd hämnd på de som behandlar dem som mindre värda.

 


Kommentarer

Nyhetsbrev