Personalens julklappstips - vinterskräck

Publicerad: Torsdag, 3 december 2020

Många pratar om att de vill läsa något lättsamt och mysigt lagom till jul. Men av erfarenhet vet vi att det är lika många där ute som vill sätta tänderna i en mörk skräckroman som gör att det isar hela vägen in i benen.

Mörker kan vara många olika saker för olika människor - för vissa är det en abstrakt rädsla som inte har en form i vår värld, som barnkidnappande övernaturliga varelser, eller krafter som återuppväcker de döda. Sånt som hjärnan egentligen vet att det förmodligen inte finns på riktigt. Mörker kan också vara något väldigt närvarande i vår samtid - som uppgivenheten och ilskan över hur kvinnors kroppar kontrolleras. I vilket fall som - här är några av våra minst peppiga tips från personalen. 

DARK MATTER, A GHOST STORY av Michelle Paver
Av författaren till de populära ungdomsböckerna Vargbröder är Dark Matter, A Ghost Story en spökhistoria riktad till läsare i vuxen ålder. Boken som utspelar sig under vintern 1937 berättar historien om den fattige unga mannen Jack från London som blir erbjuden att följa med på en expedition till Arktis. Eftersom han är ensam och inte har mycket att förlora tackar han ja och tillsammans med en besättning på fem män och åtta huskey-hundar reser han till Nordpolen för att spendera det närmaste året på den ogästvänliga, mörka och kalla isen. Snart visar det sig dock att de vidsträckta slätterna inte är så tysta och fridfulla som man kan tro och allt eftersom dagarna blir mörkare och mörkare sänker sig en krypande obehagskänsla över Jack. När vattnet fryser och stänger av chanserna att resa tillbaka inser Jack att han kanske inte är helt ensam, att något rör sig ute över de vidsträckta iskalla och kolmörka slätterna. Detta är en otroligt välskriven bok som bygger upp känslan av iskallt obehag på ett otroligt skickligt sätt. Den kommer tveklöst ge dig en krypande känsla upp över ryggraden och inte släppa taget om dig tills sista sidan är nådd.
- Tipsat av Alva, Göteborg

THIN AIR av Michelle Paver
Precis som Dark Matter, A Ghost Story är Thin Air (https://www.sfbok.se/produkt/thin-air-175436) en isande obehaglig spökhistoria men denna gång satt i Himalaya år 1935. Fem engelsmän beger sig ut på en livsfarlig resa för att bestiga det enorma och heliga berget Kangchenjunga, en bestigning som tagit död på många upptäcktsresande innan dem med sina oberäkneliga laviner och karga, ogästvänliga landskap. Snart visar det sig dock att det inte bara är naturens obönhörliga krafter som härjar på bergstoppen. Denna bok är precis som Dark Matter isande ryslig och obehaglig och lämpar sig perfekt för sträckläsning under kalla vinternätter. Den är fantastiskt välskriven och fångar läsaren från första sidan utan att släppa taget. Du kommer kunna känna de isande vindarna när du vänder sida och rysa av den obehagliga stämningen Paver sätter hela boken igenom.
- Tipsat av Alva, Göteborg

SECRET SANTA: A HORROR FOR THE HOLIDAYS NOVEL av Andrew Shaffers
Tänk dig att The Office möter Stephen King. Fast glöm inte att addera massor med glitter och sedan sätter du hela kalaset i ett färgstarkt 80-tal. På detta sätt beskriver förlaget boken Secret Santa: A Horror for the Holidays Novel. Historien tar oss tillbaka till 80-talet där vi får följa till början arbetslösa Lussi Meyer. Hon söker febrilt efter ett jobb som publicist och hennes jakt leder henne tillslut till förlaget Blackwood-Patterson. Det är tydligt att detta inte är hennes drömarbetsplats, men en måste starta någonstans. Och målet är tydligt: Hitta nästa stora skräckförfattare som kan tävla med namn som Stephen King, Anne Rice och Peter Straub. Detta i sig kan låta komplicerat, men när Lussi, under företagets julfirande, får en demonisk överraskning av sin Secret Santa tar historien en ny vändning. Plötsligt börjar kollegor att försvinna spårlöst och Lussi förstår att detta hänger samman med hennes nya förmågor. Detta är en underhållande, lite skruvad och läsvärd julbok från den duktiga författaren Andrew Shaffers. Vi hoppas dock att du får något mysigare av din Secret Santa än mörka och demoniska krater.
- Tipsat av Johannes, Göteborg

JULENS MONSTER av Andreas Palmaer och Peter Bergting
Självklart vill vi passa på att dela med oss av vinterskräck även för våra yngre läsare. Här vill vi passa på att tipsa om den nya utgåvan av Julens monster (https://www.sfbok.se/produkt/julens-monster-200941). Vad händer när en skräckillustratör och en barnboksförfattare slår sina kloka huvuden ihop? Detta var troligen frågan som illustratören Peter Bergting och journalisten/barnförfattaren Andreas Palmaer ställde sig själva när de valde att gå samman för att skapa denna bok. Och vi kan inte säga annat än att resultatet blev väldigt bra! Julen framställs oftast som en glädjens tid med glada tomtar, vit snö och vackert inlagda paket. Men för länge sedan var det andra som styrde denna högtid. Då fanns det inga glöggfryntliga tomtar som klättrade ned genom skorstenen, utan då kom det istället monster på besök. Och om vi ska tro sagorna rätt så var en lycklig om det var kol de kom med. I boken Julens monster utforskar dessa två duktiga kreatörer några av julens mörkaste och mest unika historier. Trots denna beskrivning är detta en välskriven bok för yngre läsare (9–12 år) och välgjorda bilder varvas med spännande sagor. I denna uppdaterade utgåva av Julens monster finner du två helt nya kapitel som inte funnit med i den tidigare utgåvan.
- Tipsat av Johannes, Göteborg

NOS4A2 av Joe Hill
Den här boken gav mig mardrömmar. Alltså, inte sådär mesigt “den gav mig mardrömmar” , utan riktiga mardrömmar. Den handlar om Victoria McQueen som alltid haft en förmåga att hitta försvunna saker - om hon tar sin cykel över den gamla skrangliga bron så kan hon komma fram vart hon än vill och hitta försvunna saker. Men när hon stöter på Charles Talent Manx, som också har en gåva, blir hennes liv väldigt mycket svårare. För Manx bär också på en kraft - med sin mystiska 1938 Rolls-Royce Wraith kan han öppna en väg till Christmasland, dit han tar unga barn för att livnära sig på deras energier. Victoria är den enda som har kommit undan Manx grepp. Men när hennes son försvinner måste hon möta sina värsta rädslor.
Läsande ger en konstant underliggande skräckkänsla, som varar väldigt länge med tanke på att boken är 700 sidor. Det finns många blodiga inslag men det värsta skräckelementet är de läskiga barnen som hamnar i Christmasland. Om man gillar skräck och Joe Hill är det här ett måste, med mängder av referenser till tidigare författare och verk. Det har även gjorts en Amazonserie av boken där säsong ett följer bokens första halva. Men personligen tycker jag att boken är mycket, mycket bättre.
- Tipsat av Farzi, Stockholm

GATHER THE DAUGHTERS av Jennie Melamed
Gather the Daughters leder tankarna direkt till Margaret Atwoods The Handmaids Tale, framför allt i tematiken, men också på andra plan. Boken handlar om en isolerad, patriarkal ö där där männen näst intill avgudas och kvinnorna lever för att tjäna männen och bära deras barn. Den enda respiten kvinnorna ges är under en kort period på sommaren då barnen får leva fritt och då en av flickorna av misstag bevittnar något som kan komma att förändra deras liv för alltid.
Gather the Daughters är en riktigt stark debutroman som väcker frågor kring vad som kan tillåtas i traditionens namn. Under hela boken växer känslan av att “det är något som är så himla fel” och känslorna av att “det här får aldrig hända” stannar även efter läsningen. Det är en väldigt feministisk bok som verkligen väckte något inom mig, tanken av att vi måste kämpa för varandras rättigheter är starkare än någonsin.
- Tipsat av Jenny, Göteborg

GÖTHEBORG - FÖRBJUDEN LAST av Dennis Jakobsson
I Götheborg - förbjuden last följer vi den ockulta detektiven Maphalda genom ett mörkt Göteborg befolkat av ljusskygga varelser. Molnen hopar sig när hon reser till Lidköping för att ta emot ett speciellt arv efter sin mormor och upptäcker en högst personlig koppling till händelserna kring ostindiefararen Götheborg och kanske även dess mystiska förlisning.
Att läsa den här var lite som att läsa Dresden-files, fast i Göteborg. Det är lite samma känsla av att det finns något som ligger dolt under ytan. Ibland kan man skymta det och så försvinner det, och ibland bubblar det verkligen upp.
Jag känner många filmmänniskor som tror att det skulle bli ett riktigt bra filmmanus och även om det finns skräckinslag så är den inte jätteläskig. Dessutom är det alltid roligt att läsa böcker där man kan känna igen sig i omgivningen och jag satt ju och log lite när handlingen plötsligt utspelade sig precis utanför bokhandelns dörrar. Jag ser verkligen fram emot att tvåan kommer ut i jul. 
- Tipsat av Martin, Göteborg

THE LIBRARY AT MOUNT CHAR av Scott Hawkins
Carol är ett av tolv barn som växer upp isolerade i ett hem efter att ha adopterats av Far, en figur med gudalika krafter som används för att kontrollera barnen. Han har också ett enormt bibliotek med förbjuden kunskap, och när Far försvinner börjar en intensiv kamp om vem som ska ta över biblioteket.
Boken påminner om Neil Gaimans mysiga och finurliga berättelser, med drag av det obehagliga sman kan hitta hos Joe Hill. Det är mystiskt, välskrivet och lite hemskt; inte hemskt så att jag blir rädd att någon ska komma och mörda mig utan snarare en känsla som byggs upp och stannar som ett obehagspirr i magen.
- Tipsat av Jenny, Göteborg


Kommentarer

Nyhetsbrev