One Piece på bio

Publicerad: Onsdag, 2 november 2022, Skribent: Gabi

One Piece: RED har premiär idag – och mer vågar vi inte säga utan varning för en spoiler för både filmen och hela det enorma One Piece-universumet.

Men är du redo för det, kolla in trailern och hitta biljetter hos både Filmstaden och flera fristående biografer! Vackert animerad med mycket härlig musik sjungen av Ado i rollen som Uta.

One Piece är en av de allra största mangorna i hela världen, både i omfång och antal sålda böcker. Luffy och Stråhatspiraternas äventyr i Storleden tog sin början 1997. Under de 25 år som serien pågått har den passerat 100 mangaböcker och över 1000 anime-avsnitt, plus flertalet långfilmer.

Världens längsta piratserie

En världsomsegling med humor och action; en kamp om ära, berömmelse och frihet; ett ofantligt stort äventyr – allt detta är One Piece. Det börjar i den lilla skalan, Luffy med stråhatten vill bli pirat. Han kan inte segla, han kan inte navigera och han kan inte ens simma, för han har ätit av en Djävulsfrukt som ger honom en tänjbar och töjbar gummikropp. Men han utropar sig redan från första sidorna till den framtida piraternas kung, mannen som ska härska över världshaven!

Genom tur, äventyr och en stark (gummi)smocka, samlar Luffy så på sig en besättning: Svärdsmannen Zoro, tjuven och navigatören Nami, lögnaren och skarpskytten Usopp och skeppskocken Sanji till att börja med. De får ett skepp, en flagga och besättningsnamnet Stråhatspiraterna och sen… ja, sen börjar det hända saker. Varför finns det så mycket pirater i den här världen, egentligen? Vad är det för mystiska meddelanden från forna tider som den efterlysta arkeologen Robin letar efter, och varför vill Världsregeringen tysta henne? Är det verkligen helt okej att marinkåren stödjer frikapare som vill störta älskade härskare och utnyttja befolkningar?

Att läsa One Piece är att bli vän med huvudpersonerna, det är att besöka ständigt nya öar fyllda till brädden med Eiichiro Odas fantasifulla djur och växtvärld. Men det är också att börja se ett stort mönster av hemligheter och ränker, som ligger under den glada ytan. Man skrattar och hejar med, tills något brister och läsare liksom karaktär bryter ut i stora tårar. Ju längre in i berättelsen man läser, desto tydligare blir det: författaren har en plan och nästan varje steg på vägen har fört oss dit, även om det tagit 15 år att förstå på vilket sätt. 

One Piece-långfilmer

Många av de första årens filmer är sammanfattningar av tidiga säsonger i animen eller egna småavsnitt som passar in någonstans utan att påverka större saker. Kul att se (jag gillar särskilt sjätte filmen, Baron Omatsuri and the Secret Island), men handlingsmässigt är de bagateller. Men med början från den tionde filmen Strong World, har Oda själv skrivit eller bestämt grundhandlingen för filmerna. De har därmed möjlighet att passa in i, och avslöja detaljer av, den större handlingen. Vilket One Piece Red utnyttjar genom att ge oss en glimt av Röde Shanks förflutna.  Denna enigmatiske och mäktige piratkapten mötte vi i det allra första kapitlet av mangan, och han är den som givit Luffy hans stråhatt.

Nu, när vi enligt författarens löfte, närmar oss slutfasen av One Piece (så om ni börjar läsa nu, har ni säkert två, tre år att komma ikapp…) är det hög tid för Shanks hemligheter att komma i dagen. Och så passande då, att det börjar i den röda filmen.

Så ta ton, skaffa en biljett, och häng med på äventyret!

YOU WANNA BE MY FRIEND?

WE ARE, WE ARE ON THE CRUISE!


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev