Mats Strandberg signerar

Publicerad: Fredag, 19 maj 2017
Skribent: 
Linda

Mats Strandberg har sedan han och Sara släppte Cirkeln varit en av SF-Bokhandelns största favoritförfattare, och nu när han är aktuell med en ny välskriven skräckroman i Stephen Kings anda kommer han givetvis till våra butiker för att signera! Han besöker stockholm nu på lördag 15.00, kommer till Malmö 30 maj 16:00 och sen blir det ett besök i Göteborg 1 juni 16:00.

Nya boken Hemmet handlar om Joel som återvänder efter tjugo år till småstaden där han växte upp. Han är tillbaka för att hjälpa sin mamma Monika att flytta in på ålderdomshemmet Tallskuggan. Monika har blivit dement, och Joel tvingas bli förälder till sin egen mamma. På Tallskuggan jobbar hans barndomsvän Nina, som mer eller mindre växte upp i Joels familj. De har inte pratat med varandra sedan han flyttade, och det smärtsamma som hände i deras tonår har påverkat resten av deras liv. När Monika flyttar in på hemmet blir hon snabbt sämre. Hennes utbrott blir alltmer våldsamma, alltmer skrämmande. Det är nästan som om hon inte är sig själv. Hon tycks veta saker som hon inte borde känna till. Men bara Nina och Joel känner henne så väl att de kan se tecknen. Bara genom att samarbeta kan de söka svar i det förflutna och försöka förstå det obegripliga.

Mats Strandbergs och Sofia Falkenhems barnbokstrilogi om Monstret Frank är en sällsamt smart skriven och charmigt illustrerad saga om utanförskap, skräck för det okända och om att hitta sin styrka och sina vänner på oväntade ställen.  Sofia Falkenhem illustrerar staden Yrred och dess invånare, både monster och människor, på ett oefterhärmligt urgulligt sätt. Mats Strandberg berättar på stort allvar den viktiga historien om nioårige Frank som gillar böcker mer än fotboll och inte har några jämnåriga vänner men vars liv förändras när han blir biten av grannhunden och förvandlas till ett keligt monster nattetid. Tredje och sista delen är den tjockaste boken och kanske också den allvarligaste. Nu är stämningen i lilla staden Yrred hotfull, åtminstone om man är ett monster.  Hur ska Frank och hans vänner som är hamnskiftare och spöken klara sig när befolkningens rädsla blir till aggression? Berättelsen håller sig hela tiden till barnets perspektiv på ett mycket engagerande sätt samtidigt som omgivningarna är fyllda av referenser till de vuxna läsarnas alla favoriter ur skräckfilm och litteratur. Det är en riktig bladvändare som lämpar sig väl för högläsning, även om barnen suckar besviket när kapitlet tar slut och ber om att få höra lite till.


Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.