Lupin

Publicerad: Onsdag, 23 juni 2021

Netflix har börjat visa andra säsongen av Lupin, den moderna versionen historierna om av Maurice Leblancs gentlemannatjuv. Fin Pariskänsla, charmiga skådisar och bra små mysterier utlovas.

Lupin var inte den första, men definitivt den mest kända av litteraturens gentlemannatjuvar. Den franska ädlingen som befriar de förmögna från överflödiga lyxartiklar blev en stor succé när han dök upp i början av 1900-talet. 17 romaner och 39 noveller hann det bli, innan Leblanc lade pennan på hyllan. Lupinhistorierna var en del av den tidens underhållningsvärld, där copyrightregler var ledigare än i dag och crossovers mer regel än undantag.  Lupin och Sherlock Holmes träffas förstås i en bok.

Figuren var tacksam att filmatisera – snygg, välklädd och med en verksamhet som tillät att han rörde sig i alla sociala miljöer. Redan 1908 spelades den första Lupinfilmen in i USA med William V Ranous i huvudrollen. Och fler skulle det bli, mer än 20 filmer och flera tv-serier genom årens lopp.

Inte helt oväntat är Lupin populärast i hemlandet Frankrike, men han har också blivit en kultfigur i Japan. Den första japanska Lupinfilmen spelades in redan 1923 och fler skulle följa. Inte så konstigt alltså, att han i vår tid har dykt upp som en populär manga- och animehjälte under namnet Lupin III.

 

 


Kommentarer

Nyhetsbrev