Lovecraft Country

Publicerad: Fredag, 14 augusti 2020, Skribent: Johannes

Vad kom först, boken eller tv-serien? Det är en fråga som vi allt oftare får ställa oss själva och svaret är oftast boken. Men visst är det underbart när bra böcker få nytt liv på skärmen. Bara i år har vi sett titlar som The Outsider och The Witcher få fantastiska tv-versioner, och hungern efter mer verkar inte kunna stillas. För oss serieälskare är detta underbart, och hungrar du som jag efter mer får vi tillsammans snart mer att gotta oss åt. Snart är det dags för ytterligare en makalös bok att göra entré i streamingvärden - HBO:s efterlängtade släpp av skräckdramaserien Lovecraft Country!

Lovecraft Country är baserad på Matt Ruffs roman med samma titel. Boken släpptes i februari 2016 och har fått en plats i många bokhyllor. I denna mörka urban fantasy-/skräckroman får du följa Atticus Freeman som tillsammans med vännen Letitia och Onkel George ger sig ut på en resa genom Jim Crow-Amerika, i sökandet efter Atticus försvunne far. Med bakluckan fylld med Lovecraft-böcker ge de sig ut längs USA:s vägar. Det blir början på en kamp för att överleva både rasistisk terror i ett vitt Amerika och fruktansvärda monster, frisläppta från H.P. Lovecrafts skräckböcker. Bokens författaren har själv skrivit att målet för romanen, och nu även serien, är att blanda H.P. Lovecrafts skräckhistorier med en berättelse som utspelar sig i ett ocensurerat Amerika på 50-talet.

Boken har berört många och längtan efter serien har varit stor ända sedan HBO 2017 gick ut med nyheten att titeln skulle blir serie. Internet har fyllts med frågor om premiärdatum, och nu är det alltså äntligen dags. På rollistan finner vi skådespelare som Jonathan Majors, Jurnee Smollett-Bell och Courtney B. Vance. De exekutiva producenterna är några av filmindustrins största namn. Vad sägs som Misha Green (delaktig i titlar som ”Heroes” och ”Son of Anarchy”), J.J. Abrams (delaktig i titlar som ”Armageddon”, ”Star Trek” och ”Lost”) samt Jordan Peele (delaktig i titlar som ”Get Out” och ”Us”). Även seriens förhandsrecensioner har antytt att det kreativa teamet verkligen skapat något över förväntan. Alan Sepinwall från tidningen Rolling Stone har kallat serien “one of the best shows HBO has made in a long, long time” och Judy Berman från Time Magazine beskrev förhandsavsnittet som “stunning” och “an absolutely wild ride”. Om serien lever upp till dessa höga förväntningar tål att se, men ingen blir gladare än jag om så skulle vara fallet. Enligt uppgifter kommer första säsongen att bestå av tio avsnitt. Serien har planerad USA-premiär den 16 augusti, vilket betyder dagen därpå (17 augusti) på HBO Nordic. Därefter släpps ett nytt avsnitt varje måndag.

Har du missat boken rekommenderar vi i vanlig ordning starkt att läsa denna innan du tar dig an tv-serieformatet, för även om det är härligt att hänge sig åt en skicklig regissörs konstnärliga vision av en hyllad förlaga finns det såklart inget härligare än att själv få skapa sig en bild av karaktärerna innan de tar plats på tv eller dator-skärmen. Du kan redan nu införskaffa boken i någon av våra butiker eller via vår postorder. Vill du få en känsla för hur serien kommer bli finner du seriens senaste trailern nedan. Vill du själv ge dig in i H.P Lovecraft skräckfyllda verk så finner du dem här.


Kommentarer

Nyhetsbrev