Lisey's Story

Publicerad: Måndag, 7 juni 2021, Skribent: Linda

Stephen King är nästan alltid aktuell med något, och just nu är det med med en tv-serie i åtta delar baserad på hans roman Lisey's Story. Boken inspirerades av Kings egen upplevelse av att komma hem efter en längre sjukhusvistelse och upptäcka att hans fru renoverat hans arbetsrum, städat undan hans saker och arkiverat hans manuskript. Han började fantisera om hur hans hustrus liv skulle se ut om han faktiskt hade gått bort i olyckan, och efter som han är den han är blev det en skräckroman med övernaturliga inslag. Boken ska vara en av hans egna favoriter, och han har valt att själv vara inblandad i tv-seriens skaparprocess, på gott och ont kanske.  Även om Julianne Moore hyllas i huvudrollen som Lisey, och flera andra prestationer lyfts fram positivt har serien även kritiserats för att ta med för mycket från boken, istället för att anpassa manuset efter tv-mediet. Kill your darlings, som man säger! Men boken är fortfarande bra, så läs den istället, eller varför inte någon av de andra Kingböckerna som filmatiserats? 

En bok som blev tv-serie med ära var The Outsider, som även hänger ihop med Mr Mercedes, som även den kommit på tv. Dessa har mer deckaraktiga drag än de böcker King blev känd för tidigare under sin karriär, men är minst lika bra. 

Vill man gå på klassiskerna så finns ju The Stand, eller Pestens tid som vi som var unga på nittiotalet minns den som, både som serie från 1994 och från förra året. Vilken man föredrar säger kanske något om ens egen ålder. Boken från 1978 är en dystopisk mastodont om gott och ont i en värld där ett virus slagit ut en stor del av människorna, och en av författarens genom åren absolut bäst säljande, trots sitt en aning intimiderande omfång. Något till semestern, kanske?


Kommentarer

Nyhetsbrev