Intervju med Lena Karlin om Dockfabriken

Publicerad: Onsdag, 3 juni 2020, Skribent: Maths

Fem frågor till Lena Karlin, ena halvan av författarduon Karlin & Schwarz som i dagarna har släppt romanen Dockfabriken på Norstedts.

Maths: Lena, du har översatt hundratalet böcker, av bland annat Dan Brown, Philip Pullman, Philip Reeve, Gail Carriger och många fler författar som står på Sf-bokhandeln hyllor. Men nu har du tagit steget över till att skriva själv. Hur upplever du det? Har översättaren inom dig en ständig dialog med Lena författaren? Håller de sams? Eller kan du enkelt särskilja de olika rollerna?

Lena: Jag tror att jag är rätt bra på att särskilja de rollerna. Det är möjligt att mitt personliga tonfall ibland lyser igenom i översättningar, det är ju svårt att svara på. Och så är det förstås en tillgång att vara van vid att redigera sig själv och ett manus, något som jag har gjort i många år.

Maths: Översättare jobbar ensam och har själv ansvar och fullständig kontroll över texten. Hur är det att plötsligt ha en kollega som har åsikter och ständigt vill lägga sig i texten? Jag tänker att din medförfattare Åsa säkert är världens bästa och snällaste, men ändå?

Lena: Jag är flexibel som ett järnspett! J Nej, skämt åsido så har det inte varit några problem. Vi har haft ett jättebra samarbete och kompletterar varandra på ett rätt perfekt sätt. Vi är väldigt olika som personer, men det har funkat utmärkt. Och dessutom är vi mycket goda vänner och har kul ihop.

Maths: Roboten Adam i Dockfabriken svarar ja på frågan om han vill utplåna mänskligheten. Sådant tycker ju vi i Sf-bokhandeln är roligt. Men är Dockfabriken science fiction? Eller ”bara” kriminalroman?

Lena: Båda delarna. Det är en deckare med ett science fiction-element, skulle jag vilja säga. Vi hade tänkt att fortsätta på det spåret, skriva om sånt som är möjligt idag men också kliva lite över gränsen till SF. För det är ju roligast så, eller hur?

Maths: Förresten, ett imponerande antal titlar du har översatt landar mer eller mindre inom sf och fantasygenrerna. Finns det någon särskild orsak? Hur hög är din nördprofil?

Lena: Min nördprofil är mycket hög. Jag har levt i den världen sedan 12-årsåldern och blev senare med i Stockholms Tolkiensällskap och i SFSF, Skandinavisk Förening för Science Fiction. Var också med och såg Science Fiction-bokhandeln växa fram – och volontärjobbade lite i den, så mina anknytningar är starka. Blir lycklig av Harry Potter och Doctor Who.

Maths: Vad händer i framtiden? Kommer duon Karlin & Schwarz att skriva fler böcker?

Lena: Ja, vi blickar framåt och har material till fler böcker. En uppföljare är redan påbörjad och vi tycker att vi har ett intressant upplägg även där. Framtiden ser spännande ut.


Kommentarer

Nyhetsbrev