Hugopriset - nominerade kortromaner

Publicerad: Tisdag, 20 april 2021, Skribent: Gabi

Vi presenterade tidigare de nominerade för 2021:s Hugo-pris i kategorin Bästa Roman, men det finns många andra kategorier: Kortroman, noveller, hela bokserier, och många fler. Här presenterar vi några av de du hittar på våra hyllor.

Bästa Kortroman (på engelska Novella) är en kategori som verkligen vunnit mark på sistona. Backar vi tio år, hittades bidragen till dessa i antologier eller tidningar, men gick sällan att få tag på som enskilda böcker. Till stor del tack vare förlaget Tors satsning på formatet, men också med e-bokens uppgång, blomstrar nu kortromanen.

Come Tumbling Down av Seanan McGuire är femte delen i serien Wayward Children, den perfekta läsningen för alla som undrar om syskonen Pevensieve verkligen skulle kunnat återanpassat sig till vår värld efter Narnia. I denna del möter vi igen de morbida tvillingsystrarna Jack och Jill och upptäcker att det som är dött, sällan vilar i frid.

Finna av Nino Cipri är en kaotisk odyssé genom världar, med humor och anti-kapitalistiskt budskap. Det är inte lätt att vara lågavlönad knegare hos en möbeljätte känd för sina sexkantnycklar, ännu mindre när du jobbar ihop med ditt ex, men när du jagar efter en kund som trillat mellan dimensionerna… ja, då snackar vi värre än värsta dagen på jobbet.

Empress of Salt and Fortune av Nghi Vo är första delen i Singing Hills-sviten. En historiker reser omkring i en fantasyversion av det gamla Asien och möter allt från talande tigrar till stridsmammutar. På vägen samlar hon in kvinnors berättelser, från tjänarinnor till kejsarinnornas.

Ring Shout av P. Djélì Clark är omskakande alternativhistoria som utspelas under förbudstiden, när Ku Klux Klan är på uppstigande i svallvågorna av Birth of a Nation. Säreget skrivet, är den fylld av fasor av både mänskligt och demoniskt ursprung.

Riot Baby av Tochi Onyebuchi handlar om Ella, som får glimtar av framtiden. Men det i sig gör inte att hon vet hur den bästa framtiden ska väljas och när hon anar att hennes brors framtid och frihet kanske står mot massförstörelse och död, tynger krafterna.

Upright Women Wanted av Sarah Gailey är pulpsmäktande vilda västern med rebelliska, queera bibliotekarier. En ung flicka flyr ett påtvingat äktenskap som dödat hennes bästa väninna, och slår sig ihop med de kringresande bibliotekarierna som sprider förbjuden kunskap.

Vad har vi mer spännande nomineringar på våra hyllor?

Kategorin ”Best Related Work” innehåller lite allt möjligt (t.ex. vann fanfictionarkivet Archiveofourown.org kategorin 2019). I år är en av de nominerade Maria Dahvana Headleys nytolkande översättning av Beowulf.  Med kritisk blick på kvädets maskulinitetsideal och fraser som "Bro! Tell me we still know how to speak of kings!" eller ”Meanwhile, Beowulf gave zero shits” har den rört upp många känslor.

I kategorin ”Best Professional Artist” hittar vi Rovina Cai som förra året illustrerat Holly Blacks fina saga How the King of Elfhame Learned to Hate Stories, med allt från splashiga färgbilder till små marginalteckningar. Boken hör till The Folk of Air-serien men går att läsa fristående. Vi hittar också ett trettiotal av hennes svart-vita bilder i antologin The Book of Dragons, en per kortberättelse och dikt.

Dessa och alla andra kategorier presenteras till fullo på den officiella sidan för Hugo-priset. Se också videon för en presentation av nomineringarna.

Gabi
 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev