Godzilla II: King of the Monsters

Publicerad: Onsdag, 29 maj 2019, Skribent: Lina

Mångas favorit i kategorin anti-hjälte-monster är tillbaka när ’Godzilla 2 King of the Monsters’ har premiär idag. Även om det kanske inte är den största kategorin i filmvärlden är det ändå något med Godzilla som skapar engagemang sextio år efter att första filmen kom ut.

Godzilla är den film-franchise som funnits längst och även om de nuförtiden oftast får mycket ljumna recensioner fortsätter de att släppas och de fortsätter att locka folk till biograferna. Det är till dags dato totalt 35 biofilmer och det är bara tre som utmärker sig som renodlade Hollywood-produktioner.

Den allra första Godzilla-filmen handlade om skräcken för atombomber och hur naturen hämnas på mänskligheten för deras övermod. Temat i filmerna har dock alltid varierat baserat på vilken publik de varit avsedd för, även om det historiskt kan sägas att i takt med att Godzilla har vuxit (från ca 50 meter till hela 120 i nuvarande filmen) har filmerna blivit alltmer actionbaserat och i de senare är det snarare familjen (oftast en dysfunktionell sådan) som är i fokus.

I Hollywood har de nu också slagit ihop Godzilla och King Kong i det som kommit att kallas ’MonsterVerse’. Det har funnits små blinkningar i de tidigare filmerna (Godzilla och Kong: Skull Island),  och nästa planerade film är just ’Godzilla vs. King Kong, som planeras ska komma i mars 2020.

Godzilla: King of Monsters utmärker sig också i och med att det dyker upp fler monster som tidigare främst varit med i de Japanska produktionerna, som Mothra, Rodan och King Ghidorah. En formidabel monster-fest för Godzilla-fantasterna alltså! Och även om recensionerna för Hollywood-produktionen i vanlig ordning varit verbala axelryckningar, så vill folk i vanlig ordning fortfarande se sina gamla favoriter. Ju större desto bättre!


Kommentarer

Nyhetsbrev