Ennie Awards till årets bästa rollspel

Publicerad: Tisdag, 21 september 2021

Rollspelens Oscarsstatyetter, årets ENnie-awards, har delats ut. Priset firar 20-årsjubileum i år.  Ursprungligen belönades produkter knutna till Dungeons & Dragons och d20-baserade spel, men sedan några år tillbaka är alla rollspel med och tävlar. Speltillverkare får anmäla sina spel, som genomgår en nomineringsprocess innan allmänheten får rösta.

Årets spel blev det stämningsfyllda och nyskapande ALICE IS MISSING, som kretsar kring sökandet efter en försvunnen tonårstjej i en liten stad i Kalifornien. Spelet körs utan spelledare. Spelarna tar roller av personer med anknytning till Alice som, utsprida över trakten, letar efter den försvunna och kommunicerar med hjälp av en gruppchat som Messenger eller WhatsApp. Rollerna är förbestämda – vänner, släktingar, hemlig flickvän – och alla har hemligheter som de till en början inte vill avslöja för varandra. Med hjälp av en deckarlogik som alla känner igen spelas sedan sökande efter Alice upp. Spelet vann både ”Best Game”, ”Best Rules” och ”Product of the Year”.

Men riktig storslam med sju priser tog HEART: THE CITY BENEATH, ett fristående rollspel i samma värld som Spire RPG. Rollpersonerna är outsiders som utforskar en underjordisk värld i ett personligt färgat sökande. Spelet har prisats både för miljön, stämningstexterna, designen och illustrationerna.

På senare år har svenska spel haft framgång i omröstningarna. I fjol vann Mörk Borg välförtjänt en riktig storslam. Också i år har svenska Fria Ligan och Ockult Örtmästare Games/Stockholm Kartel visat framfötterna! Tillbehören Mörk Borg Cult: Feretory och Alien RPG Destroyer of Worlds fick flera priser och den engelska utgåvan av Nordiska väsen, baserat på Johan Egerkranz fantasykonst, fick passande nog pris för monsterdesign och illustrationer. Fria Ligan utnämndes till fansens favoritförlag. Grattis Tomas, Nisse och alla ni andra på Ligan! Mörk Borg-gänget vann pris för bästa digitala material med sin dungeon-generator DNGNGEN.

Alla priserna hittar du här.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev