Dune

Publicerad: Tisdag, 21 december 2021, Skribent: Linda

Vi har fått in Dune på dvd och och bluray. Dune har utan tvekan varit den mest emotsedda och mest populära filmen hos oss detta år, och äntligen finns det en film som de flesta tycker gör boken rättvisa. Och det är många läsare man ska göra glada, när det är världens mest sålda science fiction-roman man har att göra med. Även de av oss som verkligen uppskattar David Lynchs rafflande version från åttiotalet med en välfönad Kyle MacLachlan kan ju erkänna att den kanske inte riktigt fångade romanen ämdå, hur underhållande den än är.

Denis Villenuve's Dune är den första filmen av två, och det krävs just två filmer för att få med världsbygget. Efter en initial oro om att det inte skulle bli en andra film har uppföljaren nu fått grönt ljus, tack och lov. Hur långt de planerar att fortsätta att filmatisera romanserien är det ingen som sagt något om. Det har hittills kommit åtta romaner, varav de första sex skrivna av Frank Herbert själv, och de känns svårare och svårare att filma ju längre de kommer.

Inför den nya filmatiseringen har det tagits fasta på klimatkristemat från böckerna, och människors sökande efter en frälsare är alltid ett aktuellt tema det går att göra mycket av. Denna gång med stjärnskottet Timothee Chalomet som den unge Paul Atreides som kastas in i politiska maktkamper till en fond av hisnande vackra miljöer, ett långsamt tempo och ett episkt soundtrack som doftar storfilm på det absolut bästa sättet. 

För den som vill djupare in i Dune-världen (och med vintervädret nu känns en ökenplanet onekligen lockande) har vi, förutom själva romanerna, fått in boken om filmen, med en inblick i arbetet bakom. Vi har även rollspelet, för den som verkligen vill kliva in i världen med sina medspelare. Vad är lite politiskt fulspel, förräderi och kosmiska konflikter, vänner emellan? Jo, alldeles underbart!

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev