Den långa vägen mot månen

Publicerad: Torsdag, 18 juli 2019, Skribent: Gabriella

I år firar mänskligheten 50 år sedan första steget på en annan himlakropp. NASA streamar massa fint arkivmaterial kring uppskjutning och landning, och vi firar med en månafton i Tintins fotspår och såklart massa fina månböcker!

Glenn presenterade i går Robert Heinleins The Moon is a Harsh Mistress och nu tittar vi på de lite mer faktaspäckade böckerna.

För en riktigt fin och bildrik faktabok, rekommenderar vi Journey to the Moon, en aktuell jubileumsbok med texter, diagram och över 200 illustrationer om Apollo-programmet, astronauterna och månen som himlakropp.

För de yngre har vi Första människan på månen, som rekommenderas från 7 år och uppåt. Även den rikt illustrerad, med ett lättläst och tilltalande språk.

Ibland lär man bättre med narrative och bilder! Moonbound: Apollo 11 and the Dream of Spaceflight är en informativ och underhållande serieroman om den långa historien om måndrömmar, med start i det gamla Babylon och ett stort kliv fram till rymdkapplöpningen och kalla kriget. Vetenskapshistoria, astronautbiografi och fina detaljer om månlandningen.

Inte riktigt lika tidigt, men ändock årtionden innan månlandningen, börjar den oerhört underhållande Ignition: An Informal History of Liquid Rocket Propellants, ett mästerverk i genren vetenskapshistoriska skrönor om saker som exploderar. För det är precis explosioner det handlar om, nämligen jakten på det perfekt smällande raketbränslet – inte för tidigt, inte för svagt, och helst ska inte för många rakettekniker sätta livet till vid hanteringen. Ignition är skriven av John D Clark, som ledde ett av de amerikanska laboratorierna, och det här är en nyutgåva efter att den länge varit slut hos förlagen.

Sista tipset för idag blir Rymdens alfabet, som kombinerar fakta med personliga reflektioner, i en matig och välskriven bok. Maria Küchen tar ett större perspektiv, och blandar essäernas och historikens form när hon utforskar vad vi funnit i vårt inre, när vi rest ut mot det stora okända. För tekniska lösningar, kalkylationer av omloppsbanor och hårt slit i all ära – det som lockar oss till månen är drömmen om det oändliga kosmos.

Gabriella  


Kommentarer

Nyhetsbrev