Captain Marvel

Publicerad: Onsdag, 6 mars 2019, Skribent: David

Filmen Captain Marvel med Brie Larson i huvudrollen går upp på biograferna idag. Recensionerna jag läst har varit positiva och tycker att filmen är en fin blandning mellan rymdaction och spiondrama. Den utspelar sig på 90-talet, innan de andra Marvel-filmerna som kommit de senaste åren, och har gissningsvis inte mycket med kommande Avengers: Endgame att göra bortsett den obligatoriska eftertext-scenen.

Men vem är den här Captain Marvel , egentligen?

I början fanns Fawcett Comics och deras tonåring Billy Batson, som när han yttrade ordet SHAZAM förvandlades till en vuxen man med superkrafter och som kallades Captain Marvel. Under några år på 40-talet var den här Captain Marvel-hjälten den populäraste superhjälten som publicerades, och hans serietidning sålde bättre än Superman. Tyvärr blev det bråk mellan förlagen, och DC stämde Fawcett Comics för att Captain Marvel var för lik Superman, varpå Captain Marvel lades ner 1953. Senare köpte DC figuren från Fawcett och smög in honom i sin egna superhjältevärld, men under de här åren som gått hade Marvel Comics lanserat sin egen superhjälte med titeln Captain Marvel. Varpå DC fick döpa om Billy Batsons alter ego till Shazam. Och Shazam får apropå det också sin egna film snart. Senaste trailern hittas här.

Den där superhjälten Marvel Comics hade lanserat som Captain Marvel under tiden, då? Jo, det var Mar-Vell, en utomjordisk Kree åkte omkring i rymden och var med om en massa kosmiska äventyr på 60- och 70-talet. Han var en central gestalt i The Kree-Skrull War, men dog i cancer under 80-talet. Jordbon Carol Danvers råkade ut för en märklig explosion och vaknar upp med superkrafter likt de Mar-vell har. Hon kallar sig då Ms Marvel och under en tid finns både Captain Marvel och Ms Marvel och Carol gästar både Avengers och syns tillsammans med Spider-Man, Captain Marvel och andra.

Carol Danvers blev senare av med sina krafter och sina minnen efter en strid med mutanten Rogue, följde med X-Men på en rymdtripp och fick där nya, starkare krafter och började kalla sig Binary. Ungefär här tar Avengers-hjälten Monica Rambeau namnet Captain Marvel under några år. Monica är för övrigt med i Captain Marvel-filmen, har jag hört, och ska spelas av Akira Akbar. Efter några år på vift återvänder Carol Danvers sedan till Jorden och tar sig namnet Warbird. Går med i Avengers, men måste hastigt sluta efter att hon fått alkoholproblem. Börjar senare igen, fast under namnet Captain Marvel, och där är vi typ nu.

Men visst finns det en Ms Marvel nu? Jo! Det är Kamala Khan som tagit över titeln Ms Marvel nu när Carol gått över till att använda Captain Marvel, eftersom Kamalas stora idol alltid varit Carol. Och Ms Marvel är en fantastisk ungdomsserie, så läs gärna den om du är nyfiken. Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.