Avengers Endgame

Publicerad: Onsdag, 24 april 2019, Skribent: Gabi

Det blir minimalt med spoilers, men är ni väldigt känsliga, sluta läs och gå och se den. För det är den absolut värd.

De lyckades! Mina förväntningar inför Infinity War var låga, men jag lämnade salongen berörd, irriterad på att behöva vänta på slutet och jättenervös inför hur de skulle kunna knyta ihop allt på ett värdigt sett. Och sen.... Tiden gick, hypen inför Endgame växte och nervositeten likaså.

Men Marvel studios lyckades igen. Det här är en lång film men den tillåts börja långsamt, och utnyttjar sin tid väl. De har lärt sig, och gett stämningen och sorgen plats att växa. Och jag är så tacksam för det - vi hade lätt kunnat få en repris av känslolösa röran från Age of Ultron, men i stället hålls effekter och käftsmällar länge på en sparsam nivå. Alla vi som hängt med, sen första Iron Man 2008 och Avengers 2012, får följa med igen och på många sätt ta farväl av tio års filmhistoria.

Och när det väl smäller? Då är det så förbannat skönt att se! Hela salongen jag satt i (med ca 400 personer som stigit upp för att se på bio i Solna kl 9.15 en onsdagsmorgon; man är aldrig ensam i fandom!) applåderade och tjoade vid vissa stunder, och det snörvlades friskt vid andra. Flera humoristiska ögonblick är klockrena, och många fler karaktärer än jag trodde får sitt episka ögonblick utan att det känns krystat.

Jag är säker på att det finns plotholes och konstigheter vi kommer plocka isär vid andra eller femte titten, men ärligt talat - skit i det nu. Filmskaparna respekterade Marvelhjältarna, de respekterade sin publik och de gav oss ett storslaget slutspel.

Avengers Endgame är här och den är riktigt, riktigt bra. Spara på internet och se den innan du läser spoilers, så tror jag du kommer glädjas över beslutet.

PS. Okej, en liten spoiler, för det är en himla lång film. Det blir ingen extrascen efter eftertexterna, så pressar läsken på kan man smita.

Gabi, på väg från biosalongen


Kommentarer

Nyhetsbrev