Årets BSFA-prisvinnare

Publicerad: Tisdag, 6 april 2021, Skribent: Gunilla Jonsson

De brittiska science fiction-författarnas förbund delade ut sitt pris, BSFA Awards, i påskhelgen. I vanliga fall görs det under årets stora brittiska sf-kongress, Eastercon, men som allt annat skedde det i år virtuellt.

THE CITY WE BECAME av N K Jemisin
Vann gjorde, mycket välförtjänt, N K Jemisin med sin New York-berättelse The City We Became. Efter tre serier high fantasy – och efter att historiskt ha varit den första författaren att vinna Hugopriset för bästa roman tre år i rad för alla tre böckerna i Broken Earth-trilogin – tar hon nu med oss till sin hemstad, New York, där old school urban fantasy möter kosmisk skräck. Outsägliga tentakelmonster från bortom stjärnorna anfaller en stad som vaknat till liv, men stadens försvarare har läst sin Lovecraft. Bokstavligen. Läs mer om boken här.

Jemisins roman mättes mot ett starkt startfält. Här är övriga nominerade:

PIRANESI av Susanna Clarke
En roman som är på en gång gåta och en dikt, inspirerad av de ruiner, städer och fängelser som italienarein Gioavanni Piranesi avbildade på 1700-talet. Piranesi lever i ett till synes oändligt hus bestående av salar och vestibuler. Salarna innebos av statyer och hans nuvarande uppgift är katalogisera dessa statyer. Hur begränsad Piranesis värld än må vara så trivs han. Huset omåttligt vackert och generöst. Det förser honom med allt han behöver – i alla fall nästan allt. Läs mer om boken här.

THE SUNKEN LANDS BEGIN TO RISE AGAIN av M. John Harrison
Harrison lämnar yttre rymden och återvänder till ett England genomsyrat av misstro, konspirationsteorier och tecken på förfall. En medelålders man försöker återhämta sig efter ett mentals sammanbrott. Han inleder ett förhållande med en kvinna, Victoria, och försöker handskas med sin mammas framskridande demens. Men världen runt honom börjar lösas upp i fogarna. Varför har en viktoriansk gotisk historia om ”The Water Babies” blivit i ropet. Varför viskas det om ”gröna människor”? Läs en recension i The Guardian här.

LIGHT OF IMPOSSIBLE STARS av Gareth L. Powell
Tredje boken i space opera-serien om Trouble Dog, ett krigsskepp som söker gottgöra gamla synder men har svårt att hitta sin plats i det civila samhället. Skeppet jagas av nådlösa fiender längs ett spår som leder mot ”the Intrusion”, en del av rymden där fysikens lagar bågnar. Full fart och höga odds, men börja helst med första boken, Embers of War.

THE MINISTRY FOR THE FUTURE av Kim Stanley Robinson
Som amerikansk hjälparbetare i norra Indien genomlever Frank den värsta värmeböljan någon människa varit med om. De döda räknas i miljoner. Frank överlever mirakulöst, men nära-döden-upplevelsen färgar honom, och tusentals andra, för livet. Indiens regering beslutar sig för att sätta igång riskabla geotekniska projekt och sprida stoft i atmosfären. Terrorgrupper bildas för att slå till mot fossilindustrin. Frank hamnar så småningeom i Zürich, där han träffar Mary som arbetar för Framtidsministreriet, en institution med uppdrag att utforska nya vägar för att rädda framtiden åt kommande generationer och icke-mänskliga arter. Läs mer om boken här.

THE DOORS OF EDEN av Adrian Tchaikovsky
Evolutionära förvecklingar och alternativa världar möts i en historia som börjar med att två flickor söker efter ”kryptider”, biologiska anomalier. Romanen vecklar ut sig till storslagen berättelse som spänner över flera alternativa verkligheter, var och en med egna evolutionära vägar. Spännande och hisnande! Läs en recension i New Scientist här.

Fyra av de nomerade titlarna har vi tyvärr inte inne just nu:

WATER MUST FALL av Nick Wood
Året är 2048 och torkkatastrofer härjar över hela världen. Rätten till vatten har blivit en politisk, och ekonomisk, het potatis. Ett multinationellt bolag, FreeFlow Corporation, hotar att monopolisera vattenrättigheter globalt, men de möter hårt motstånd. “This is the story of people struggling with a climate situation that is out of their control.  It’s a situation that soon may become universal, so there’s an extra edge to this novel that makes it especially compelling,” skrev Kim Stanley Robinson om boken.

THREADING THE LABYRINTH av Tiffani Angus
En amerikansk konstgallerist får ärva en stor egendom i England. Till husen hör en trädgård omgiven av en hög mur, en plats som visar sig ruva på hemligheter med rötter långt tillbaka i tiden. Läs en recension här.

CLUB DED av Nikhil Sing
Afrofuturism med droger och sönderfallande verkligheter! Kan det bli bättre? Den lätt bedagade filmstjärnan Brick Bryson har rest till Sydafrika för att spela in sf-storfilmen Club Ded tillsammans med sin gamla polare, regissören Croeser. Men allt spårar ur när en kult centrerad kring en psykedelisk drog börjar påverka själva verkligheten.

COMET WEATHER av Liz Williams
En berättelse om fyra systrar, alla älvor och magiska, som återförenas när kometen nalkas.
 


Kommentarer

Nyhetsbrev