Årets bästa SF 2022

Publicerad: Måndag, 5 december 2022, Skribent: Glenn Petersen

Under året har coviden börjat släppa på sitt hårda grepp och vi kan åter besöka fysiska butiker. Till vår stora glädje har många hittat tillbaka till våra SF-bokhandlar. Där har vi kunnat ta del av vad diverse författare har sysslat med under tiden alla vi andra också satt hemma.

PLUTOSHINE av Lucy Kissick
Vi börjar med en debutant. Lucy Kissick plockades upp av Gollanz i Storbritannien för sin första roman Plutoshine. Efter att jag läst den tänkte jag att det var ju en trevlig ganska mjuk relationsroman, och det verkade som hon skapat en ganska trovärdig miljö för handlingen. En vecka efter jag läste boken tittade jag på Vetenskapens värld på SVT. Det handlade om vilka data man fått från sonden New Horizon som nyligen passerat nära Pluto. Det var en mängd nya fakta som vi fick av detta. Tidigare hade Pluto bara varit en suddig fläck, även i de bästa teleskopen. Jag insåg snart att detta var något som Lucy Kissick fördjupat sig ordentligt i. Nu gick Plutoshine från mjuk till stenhård SF med väldigt bra karaktärer. Det är inte många SF-författare som kan förmedla så mycket fakta utan att man som läsare ens märker det. Storartat!

BEYOND THE HALLOWED SKY av Ken Macleod
Jag vet att Ken Macleods Beyond the Hallowed Sky kom 2021, men den kom så nära jul att den lite oförskyllt drunknade i Julfloden. Jag tar med den här för att det är det bästa jag läst av Macleod sedan hans Fall Revolution-serie. Det är en bit fram i tiden och forskaren Lakshmi Nayak som är i London för att jobba på sin avhandling, får en dag ett brev från Kabul. När hon öppnar det är det skrivet som om det är hon själv som skickat det. Från framtiden. Vad som gör det ännu konstigare är att de handskrivna sidorna är fulla av matematiska formler som tycks bevisa att man kan färdas fortare än ljuset. Alla vet att det är omöjligt, så hon försöker först få sin handledare på universitet att hitta felet i uträkningarna, och när han går bet på det, så publicerar hon det på nätet. Då väcks intresse från många håll, och en del oväntat för Lakshmi. Det blir storpolitik av det hela, och som vi SF-läsare lätt anar, rymdfart. Det var en bok jag knappt kunde lägga ifrån mig innan den var slut.

EVERSION av Alastair Reynolds
Alastair Reynolds är en flitig herre, och har även i år kommit med en ny SF-roman, Eversion. Fast i början av boken börjar man undra vilken genre man hamnat i. Det börjar på ett segelfartyg någonstans längs kusten i norra Norge. Doktor Silas Coade blir uppkallad på däck, då en besättningsman skadat huvudet när båten skulle kryssa. De är på jakt efter en hemlig spricka i isen som skall leda in till en undangömd vik, där ett fort är beläget. Det skall finns något där som skall göra hela besättningen rik. Hela första kapitlet är skrivet som en skräckroman och väldigt olikt något vi sett från Reynolds penna. Efterhand som mysteriet tätnar och allt fler anomalier letar sig in i handlingen, så ökar spänningen och det hela blir naturligtvis en bona fide SF-roman med rymdskepp och allt.

ABSYNTHE av Brendan P Bellecourt
Brendan P Bellecourts Absynthe är en annorlunda upplevelse, som tydligt visar att våra genrer har få gränser för fantasin. Här befinner vi oss i ett alternativt 1920-tal, och det stora kriget har varit över i flera år. Ny teknologi har givit oss den utlovade framtiden med intelligenta robotar, monorailtåg far fram med blixtens hastighet och modern medicin är fantastisk. Liam hade en fattig uppväxt, men via sin kamrat från kriget, Morgan, har han fått jobb hos hans familj, som råkar vara en av landets rikaste. När de bevittnar invigningen av en ny snabbtågsstation, där presidenten själv är där, händer något mystiskt. Presidenten verkar känna igen Liam. Liam minns inte så mycket av kriget på grund av en krigsskada. Han minns bara att han sett presidenten en gång, när han hållit ett tal inför ett anfall i kriget. Andra mystiska ting händer som får Liam att betvivla sitt eget sinne. Det blir inte lättare av det han upplever när han hänger med Morgan till en hemlig bar och dricker absint. Hela den allmänna bilden av samhället och vad alla ser och kan röra vid börjar gunga.

TERMINATION SHOCK av Neil Stephenson
Neil Stephenson sa vid ett tal på en bokmässa en gång att han är känd för sin sociala sida och för att han alltid är kortfattad. Alla som någonsin har tittat på en bokhylla vid Stephenson vet hur sanningsenlig han var. Årets lunta, Termination Shock, var inget undantag. Men bra är den. Äventyret börjar med att Nederländernas drottning i hemlighet är på väg till ett möte i Texas, USA. Det är en liten bit in i framtiden och havshöjningarna börjar bli riktigt påtagliga, så påtagliga att olika krafter börjar vilja göra något åt det. Som alla vet är Nederländerna ett av alla ställen som får svårigheter när havet stiger. Inte minst när det stormar på Nordsjön. Ett annat resultat av den globala uppvärmningen är just värme. När drottningen skall landa är det för varmt i Huston för at aerodynamiken skall fungera, och planet blir omdirigerat till en annan flygplats. Där inträffar ett annat problem på grund av att naturen är som den är. Planet kraschar och drottningen får stora problem med att ta sig till sitt möte. Stephenson är i sitt esse i den här boken. Den är full av coola saker man inte visste och genast vill googla. Han har också blivit bättre på att väva in alla sina roliga fakta i berättelsen, så att de inte längre blir som essäer mitt i handlingen. Det var alltid bra essäer, så man förlät honom lätt, men det är ännu bättre nu. Att ämnet är aktuellt går ju inte att förneka.

Glenn Petersen


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev