Seriealbum för barn

Publicerad: Tisdag, 16 november 2021, Skribent: Sofia

Serieböcker för barn!

Under de senaste åren har det kommit ett stort antal tecknade serier för barn. Den största succén är  Norrsken av norska Malin Falch. Hemma i Norge har tio böcker getts ut om Sonja och hennes äventyr med Espen, Björnar, troll och vikingar i Trollriket. Den svenska utgåvan är uppe i fyra delar och två fristående sagor än så länge och är mycket populär bland läsarskaran av låg- och mellanstadiebarn. Berättelsen i Norrsken började som ett skolprojekt där eleverna vid tecknarakademin skulle återberätta en modern saga. Malin Falchs ursprungsberättelse byggde på historien om Peter Pan, Wendy och de förlorade barnen – fast i nordnorsk miljö.

I år har vi även fått in Ragnarök - Fenrisulven, också av en norsk tecknare, Odin Helgheim, som vunnit pris i Norge. Den riktar sig till något äldre läsare, mellan- och högstadiebarn, men även här finns vikingatemat där pojken Ubbe måste växa upp och bli en riktig viking och kämpa mot den fruktade Fenrisulven.

Det är annars roligt med serier som kan läsas från 6 år och uppåt, faktum är att många av våra nya bästsäljande barnboksserier som Handbok för Superhjältar, Imperiets arvingar och Karma och Jonar ju är hybrider av seriealbum och barnböcker, där bildrutorna förmedlar lika mycket information som texten.

För den här yngre åldersgruppen har vi mysiga serien Glaskulans värld av Gije och Carbone i fyra delar som handlar om Linnea som upptäcker landet Pandoria och alla dess färgglada magiska företeelser.

Jättefint tecknad men kanske aningen läskigare är serien om Sorceline av Sylvia Douyé och Paola Antista för läsålder 9-12. Vid skolan för magizoologi möter Sorceline en mängd olika mytologiska djur i en magisk värld befolkad av enhörningar, älvor och vampyrer. Hittills finns tre delar i serien och en fjärde kommer efter nyår.

Yngre skräckfantaster kan nog uppskatta Kim W Anderssons serieböcker om ZombieLars, baserad på den norska tv-serien. Det är inte lätt att vara zombie, förlåt – levande död, i en oförstående värld.

Havets hemlighet är en fint berättad historia om tonåringen Morgan Kwon som brottas med bekymmer som föräldrarnas skilsmässa, kompistryck och hur det är att växa upp som gay i ett litet samhälle. Hennes problem minskar inte direkt när hon under sommarlovet förälskar sig i en mystisk flicka som kommer från havet… Havets hemlighet är skriven och tecknad av Molly Knox Ostertag som tidigare har gett ut böckerna om Witchboy.

En annan viktig serieberättelse för barn är nyutgivna Magknip av Raina Telgemeier. Hennes serieböcker för unga har legat högt på amerikanska bästsäljarlistor, förmodligen för att många kan identifiera sig med hennes huvudpersoners relationer och problem. Magknip handlar på ytan om tioåriga Rainas kostproblem och varför hon får så ont i magen hela tiden. Telgemeier har förmågan att berätta om rädslor, pinsamheter och om hur man kan hantera allt som är jobbigt under uppväxten.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev