Planera dina julklappar i tid

Publicerad: Torsdag, 28 oktober 2021, Skribent: Linda

Som många säkert sett i nyheterna är det trassel med både det ena och det andra i världstransporterna just nu. Skepp som fastnar i Suez-kanalen, Brexit och nu senast hotande pappersbrist

Vad gör vi?

Det senaste året har som bekant leveranserna varit mer opålitliga, och en del boksläpp skjuts till och med upp på grund av pappersbristen. Vi jobbar hårt för att hålla datumen uppdaterade, och försöker beställa in med bättre framförhållning. Vi försöker även, som här, lyfta upp titlar när de finns inne, och komma med förslag på likvärdiga, eller till och med bättre, alternativ när precis den bok du är sugen på är tillfälligt slut. 

Vet du inte än vad du vill ha, men går redan i julklappstankar? Då kanske någon av dessa storsäljare (som alla finns på vårt lager här i Stockholm) kanske faller dig i smaken.

En kategori varor som brukar ta slut snabbt och som sen inte går att få tag på igen är kalendrar, och speciellt julkalendrar som The Galactic Advent Calendar. Gör någon lycklig hela december och fixa ett ex medan den finns!

Praktverket om Hayao Miyazaki är en jubileumsutgåva, och den kommer kanske vara svår att få on ogen, men just nu finns den och kommer värma vilket fruset decemberhjärta som helst till jul. Allt du någonsin velat veta om geniet bakom Ghiblis mest älskade filmer.

För sf-läsaren är Alastairs Reynolds senaste, Inhibitor Phase ett bra tips. Läs Glenns recension om hur Reynolds bara blir bättre ju längre in i sitt expanderande universum han åker. Boken äger tidsmässigt rum efter Absolution Gap. Reynolds har fått jobba för att få alla tidslinjer att stämma med sina föregående verk i det här universat. Det är ju inte bara ett antal romaner, utan även långnoveller och kortare noveller att ta hänsyn till. Han har dock gjort ett solitt hantverk här. Man kan nog faktiskt börja med den här romanen utan att ha läst de tidigare böckerna, men det vore att ta bort mycket av läsglädjen. Bara att följa bröderna Clavain, som dyker upp i en majoritet av historierna från detta unversat, är en fröjd i sig.

Magi känns mer verklig på vintern och en trollstav brukar stå högt upp på mångas önskelista och just nu har vi många inne av de två populäraste, Harry Potter Wand Blister och Hermione Granger Wand Blister. 

Just nu är klassiska sf-författaren Isaac Asimov extra aktuell då hans Foundation-böcker blivit en tv-serie. Böckerna är klassiker av en anledning och förtjänar helt klart att läsas av en ny generation. Just nu har vi en snygg samlingsutgåva med den första trilogin. Stiftelsen, som The Foundation kalals på svenska,  skapas av vetenskapsmannen Hari Seldon, och har till uppgift att bevara människosläktets kunskaper under den tid av barbari som förestår när det väldiga vintergatsimperiet går under. Inte nog med det, med hjälp av den mycket avancerade beteendevetenskap - kallad psykohistoria - som Hari Seldon utvecklat, kan det väldiga skeendet förutses och påverkas i lämplig riktning.

Naomi Novik skriver några av våra favoritböcker för att krypa upp i soffan och drömma sig bort till en mer fantastisk värld med precis lagom mycket fara. Hennes senaste bok, The Graduate, finns i fin inbunden utgåva!  Novik har här återvänt till sina rötter i sin senaste romanserie som handlar om ett omaka par på en magisk skola. Våra huvudpersoner är El, vars naturliga talang ligger för förödelse, död och storslagen men ack så mörk magi, och Orion, den rättrådige eleven som vägrar se en tredjedel av sina klasskamrater gå under innan de tar examen. När vi i första boken, A Deadly Education, mötte El var hon sarkastisk, bitter och riktigt asförbannad på Orion, för att han räddat hennes liv två gånger. Sen dess har både hon och deras förhållande utvecklats, så nu är hon sarkastisk, småsur och ofta irriterad på Orion.

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev