British Fantasy Awards 2021

Publicerad: Onsdag, 6 oktober 2021, Skribent: Annie

The British Fantasy Awards, som har delats ut årligen sedan 1976 av The British Fantasy Society har fått sina vinnare. Självklart står flera av dom i våra hyllor, tillsammans med flera nominerade som inte tog hem priset, men som alla är väl värda att spanas in! 

Vinnaren i kategorin bästa fantasyroman gick till Alix E. Harrows The Once and Future Witches som utspelar sig i slutet på 1800-talet där magin är utdöd, bränd på bål, och den enda makten som kvinnorna numera har ligger i valurnorna. Men tre systrar bestämmer sig för att ändra historiens gång genom att ta tillbaka magins kraft. En berättelse som omtolkar revolutioner, mödraskap och kvinnorörelsen.

Bone Shard Daughter, den första delen i en blivande triologi, blev nominerad till bästa fantasyroman. I den uppätthåller en kejsare sin makt genom benskärvekraften; kraften att manipulera de stora djurliknande maskinerna som upprätthåller lag och ordning i det enorma imperiet. Men kejsarens makt har börjat fallera, revolutioner sveper över imperiets land och han vägrar erkänna sin dotter Lin som rättmätig tronarvinge. Lin bestämmer sig för att ta lära sig den farliga benskärvekraften - och behöver bestämma sig för hur långt hon är beredd att gå för att ta det som är hennes och för att skydda sitt folk. 

Mexican Gothic kammade hem priset för bästa skräckroman. Socitetetsdebutanten Noemí Taboada mottar ett desperat och kryptiskt brev från hennes nygifta kusin. Fast besluten att försöka rädda kusinen från det mörka mystiska ödet beger sig Noemí till det ödsliga High Place, långt ute på den mexikanska landsbygden, långt ifrån Noemís bekvämlighetszon som vanligtvis innefattar pråliga baler och vackra klänningar. Men Noemí är också tuff och smart och vägrar ge upp; inte för kusinens mystiska och attraktiva make, för hans far som verkar vara fascinerad av Noemí eller för huset självt, som sakta men säkert kryper in i hennes drömmar med mörka och blodiga omen.  

Plain Bad Heriones blev nominerad till bästa skräckroman. Full med metaskräck, humor och Hollywood, där det är svårt att veta var en mystisk förbannelse slutar och var Hollywood-industrin börjar. Brookhants flickskola var i början av 1900-talet platsen för flera mystiska dödsfall. När Merrit Emmons publicerar en bästsäljande bok baserad på skolan, full med queer kärlek och ond bråd död, bestäms det snabbt att det ska filmatiseras på den numera övergivna flickskolan. Men Hollywood är inte heller helt harmlöst. 

The Hollow Places blev även den nominerad till skräckkategorin. Nyskilda och numera hemlösa Kara accepterar sin morbrors erbjudande - att flytta in hos honom i hans Wonder Museum, ett museum för för uppstoppdae djur och andra obskyra märkligheter. Muséet är inte bara populärt - i en serie högst oturliga vändningar upptäcker Kara och vännen Simon att det dessutom är en portal till flera andra världar, bland annat en som bara kan beskrivas som Narnia från helvetet. 

P. Djèlí Clark vann priset för bästa kortroman med Ring Shout  som är en mörk kortroman om Ku Klux Klans stordagar med en fantasytwist. Ku Klux Klan har hittat sätt att utnyttja Amerikas mörkaste tankar och önskningar för att öka sin makt och sitt inflytande. Nu siktar de på att släppa loss hela helvetet på jorden. Den enda som står i vägen för det är Maryse Boudreaux med sitt magiska svärd och sina knep. När hon inte säljer hembränt i ett förtryckt ett förtryckt Georgia slåss hon mot monster som hon kallar "Ku Kluxes". Men för att ta sig an klanenes största hot hittills måste hon slåss mot klanens starkaste monster någonsin - och sina egna demoner.  

The Order of the Pure Moon Reflected in Water, nominerad i bästa kortroman, kombinerar gamla kampsportsfilmers livfullhet med karaktärer från historiens marginaler. En bandit går in på ett café och efter det går allt åt skogen. Guet Imm, en ung anhängare till the Order of the Pure Moon, slår följe med en märklig grupp tjuvar (vare sig de vill eller inte) för att skydda ett heligt föremål, men det hela blir snabbt väldigt mycket mer kompicerat än Guet Imm någonsin hade kunnat föreställa sig. 

Die Vol 2 vann priset för bästa grafiska roman och uppföljaren till den första volymen som har beskrivis som "Gotisk jumanji möter Dungeons & Dragons". 

Vill ni spana in hela listan kan ni se den här! 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev