Kan du inte läsa det här brevet? Du kan läsa det på nätet.

MÅNADENS SERIER OCH MANGA
September 2017

SF-Bokhandeln

Serier på film!

Linda och Valentin, eller Valerian et Laureline, som den heter på originalspråket franska, har kommit ut på svenska sen sjuttiotalet och finns nu i sin helhet i fina ugåvor med hårdpärm. Äventyr, ett av de mest fantasifulla och roliga världsbyggena och stilbildande rymdopera som känns tidslös. Nu i somras kom så filmen som Luc Besson jobbat på i flera år, och som kanske tyvärr inte levde upp till de flestas förhoppningar, men iallafall levererade enligt devisen more is more.

Ett mer positivt mottagande fick Guardians of the Galaxy 2, som just kommit ut på dvd och bluray. Färgglad, fartfylld och med attityd når den ut till många tittare många som aldrig tidigare hört talas om seriehjältarna. David tipsar om var du ska börja om du vill läsa serierna också!

Själv ser jag mest fram emot att se Jeff Goldblum i kitchigt lila mundering i Thor 3: Ragnarok, som ser ut att bli precis den svulstiga actionrökare man behöver för att pigga upp sig när höstmörkret kommer smygande.

Vill man ha mer subtila seriehjältar rekommenderas Logan varmt! Det intressantaste X-Men varit på länge.

Rekommenderad serie: Monstress

Maika är en Arcanic, en av fem raser i den steampunkvärld Marjorie Liu och Sana Takeda skapat i Monstress. Arcanics är en blandning av Ancients och människor. Ancients är som halvgudar, odödliga, ofta med drag av djur men utan att vi, eller de, vet om djuren kom först eller Ancients. Utöver dessa befolkas världen av katter - talande katter vars professor Tam Tam utökar världsbygget genom uppslag där den förklarar viktiga skeenden och företeelser för läsaren. Katterna kan också vara nekomancers. En gång i tiden vandrade även gigantiska kaijulika gudar på jorden. De gamla gudarnas skuggor syns fortfarande och täcker himlen. Enligt mytologin så förpassades inte alla gamla gudar till skuggvärlden, utan den värsta av dem ska fortfarande finnas i Maikas värld, sovandes, väntandes.

Tips! HBTQ-manga

My brother's husband 
Vi möter Yaichi och hans dotter Kana, som lever ett stilla liv i en vanlig japansk förort. Men Yaichi är orolig; i morgon kommer kanadensaren Mike Flanagan, änkeman efter Yaichis bror. Brorsans man, hur ska det funka!? Gengoroh Tagame är internationellt känd serietecknare och konstnär med tyngdpunkt på homoerotisk erotik och BDSM-serier. Här går han helt utanför sina vanliga spår. My brother's husband är ett lågmält drama, som sticker hål på hycklande normer och ihjältigandets homofobi i den japanska vardagen. Samtidigt handlar det om en familj, eller kanske två splittrade familjer som tar sig genom sorgen och sakta läker ihop.

My lesbian experience with loneliness
En ung kvinna, Nagata, ligger naken på hotellsängen. Vid fotändan sitter en kvinnlig eskort. Nagata nästintill skakar av skräck medan den inre rösten listar skavankerna hon har: Ärrade armar där rakbladet försökt lätta ångesten, den kala fläcken där hon plockat hår… Men redan här, på detta första uppslag, skymtar vi något mer än ångest hos Nagata, hennes sökande efter kontakt.

Tokyo Ghoul vol 14
av Sui Ishida

Sista delen av mästerliga mangaserien Tokyo Ghoul.
Till sist möts Kaneki och Arima i en ödesdiger strid som ska komma att avgöra Kanekis och Ghoulernas framtid.
För de som redan nu har seperationsångest kan vi rekommendera Tokyo Ghoul: re.

Orbital del 1
av Sylvain Runberg & Serge Pellé

Ambitiös svensk seriesatsning med rymdraffel av bästa snitt som minner om de europeiska serierna från sjuttiotalet.
Som första människa utses Caleb till agent för en intergalaktisk sammanslutning av fler än 500 raser.

Wonder Women Ultimate Guide
Marvel

Wonder Woman är en av världens största och mest långlivade superhjältar, och efter att ha fått en egen storfilm har en helt ny generation serieälskare och serienviser fått upp ögonen för henne. Kom ikapp med denna heltäckande guide!

Locke & Key - Heaven and Earth
av Joe Hill & Gabriel Rodriguez

Ett inbundet album samlar tre fristående berättelser från Key-världen. Open the Moon utspelar sig i Keyhusets förgångna, Grindhouse tar läsaren till den amerikanska depressionen där tre kanadensiska gangsters tar sin tillflykt till huset. Den tredje berättelsen, In the Can, har tidigare bara publicerats i IDW:10 Year Anniversary Comic Book .

Vuxenpoäng är en myt - Sarah's Scribbles
av Sarah Andersen

 Gillar du att nätverka för att hitta nya karriärmöjligheter? Är du i full gång med att förbereda dig inför vuxenlivets spännande nya utmaningar? I så fall är den här boken ingenting för dig. Den är till för oss som inte kan sluta undra precis när man blir vuxen, med serier som handlar om alla  hemskheter och pinsamheter en ung människa av i dag kan råka ut för.

The Legend of Zelda Twilight Princess 2
Legend of Zelda

För länge sedan försökte trollkarlar erövra landet Hyrule. Ljusets andar förseglade deras krafter i Skuggans Kristall och förvisade dem till bortom Skymningens Spegel. Nu letar en ond kraft efter Midna, Skymningslandets prinsessa, och skärvorna som en gång var Skuggans Kristall för att kunna ta makten över både Skymningslandet och Ljusets Rike.

Saga vol 7
av Brian Vaughan & Fiona Staples

Om du missat denna serie som hyllats universiellt och som kan skryta med att vara den mest vältecknade serien på marknaden är det dags att åtgärda detta! Del sju går att läsa fristående men kommer såklart fullt till sin rätt om du läst förgående nummer av serien.

The Legend of Korra Turf Wars pt1
Avatar: The Last Airbender

Korra och Asami återvänder från sin tid i Andevärlden. Dessvärre har inte situationen löst sig i Republic City. Istället för en fungerande demokrati är staden fast i politiskt ränksmideri och motsättningar mellan människor och andevärlden.

Tank Tankuro
av Gajo Sakamoto

Nyutgåva av klassisk manga från trettiotalet med Tankuro, den första japanska mangaroboten någonsin, och en föregångare till nationalklenoden Astro Boy.
Gajo Sakamoto banade väg för framtida tecknare som Tetsuro och Sugiura, och självklar läsning för alla som är intresserade av seriehistoria.

She and Her Cat
av Makoto Shinkai & Tsubasa Yamaguchi

"Det var en regnig vårdag när hon hittade mig..."
 En ung ensamstående kvinna tar med sig en övergiven katt hem och ger honom namnet Chobi. Deras världar kopplas samman, och de skapar en plats och ett liv tillsammans.

Serenity No Power in the Verse
av Chris Robertson

Joss Whedons tv-serie Firefly fick tyvärr bara en säsong på tv, men för sörjande fans (och det var många som sörjde) kan man trösta sig med att det kom en film, och sen seriealbum där vi får fortsätta följa besättningen på handelsskeppet Serenity.

The Few
av Sean Lewis & Hayden Sherman

Kultförklarad serie för er som gillar Mad Max och The Road. 
 Edan Hale är en soldat i en värld där kriget redan är förlorat. Med en bebis i gasmask och allierade som även är hennes fiender navigerar hon apokalypsen bäst hon kan.

Alla serie-nyheter hittar du här

SF-Bokhandeln AB
 - Box 2300 - 103 17 Stockholm
http://www.sfbok.se - fragor@sfbok.se

Våra butiker:
Västerlånggatan 49, Gamla Stan, Stockholm (tel 08-21 50 52)
Kungsgatan 19, Göteborg (tel 031-730 93 00)
Södra Förstadsgatan 26, Malmö (tel 040-23 05 20)

Vill du inte ha nyhetsbrevet längre? Avboka här.