Tecknade serie-toppen

Danza (manga)

Publicerad: Torsdag, 7 mars 2013, Skribent: My Bergström, Betyg: 4
Av Natsume Ono

Danza är en samling utmärkta kortserier på temat relationer mellan män, som vanligt illustrerat i Ono unika stil. Berättelserna är korta men kärnfulla och förlitar sig på att läsaren själv kan dra slutsatserna ibland. Serien passar framförallt läsare som söker något utanför mainstreamserierna.


En son försöker nå fram till sin far, som han knappt har träffat efter föräldrarnas skilsmässa. En ung polis minns hur han som ung grabb brukade reta en polis i staden. En man besöker far och son och påstår sig vara från framtiden. Svärfar försöker lära sig tycka om sin dotters man, som är från ett annat land. Danza är en berättelse om mäns relationer, berättat med värme och förståelse för hur olika men ändå lika vi alla är innerst inne.

Kul att veta
Natsume Ono har även skrivit och tecknat Ristorante Paradiso, House of Five Leaves, La Quinta Camera, Tesoro och , Gente och not simple. Hon skriver även yaoimanga under pseudonymen "basso". Hennes serie House of Five Leaves låg till grund för en TV-anime som sändes på Fuji TVs uppskattade Noitamina-program, där man visar seriös anime för vuxna tittare.

Omdöme
Jag tyckte mycket om Danza och ser serien som ett utmärkt komplement till min pågående samling av Onos verk. Berättelserna har mycket gemensamt med andra serier som Ono skrev i samma period, strax efter Ristorante Paradiso och parallellt med Gente, två verk som behandlar liknande ämnen och idéer om familj, vänskap och moderna relationer. Ono har alltid älskat att låta sina serier utspela sig i miljöer utanför Japan; i Danza besöker vi bland annat New York och Italien, två platser som ofta dyker upp i Onos serier. Hon skriver finkänsligt och underfundigt om kulturkrockar mellan olika länders kulturer och mellan generationer.

Ono har en mycket egen och unik stil som alltid får hennes serier att sticka ut ur mängden. Hennes teckningar är spontant minimalistiska, med ekonomiskt användande av svärta och gråskalor, utan att kännas överarbetade. Hon tycks arbeta mycket med pensel när hon tuschar, vilket ger en tjusig och artistisk stil. Ibland kan en allt för minimalistisk stil få en serie att kännas fattig, men så är aldrig fallet vad gäller Onos serier.

Många av Onos verk har tidigare getts ut på engelska från Vizs etikett SigIkki, men denna gång är det Kodansha som står för utgivningen. Som tur är har Kodansha valt en pocketdesign som inte är allt för olik Vizs design. Förhoppningsvis ska de kunna stå tillsammans i hyllan utan att det gör ont i ögonen för oss samlare som är besatta av att ha snygga bokhyllor. Kodansha har sett till att serien är snyggt tryck, även om pappret de använder känns grövre och billigare än det som SigIkki har i sina utgåvor.

En av de bästa aspekterna av den engelska utgåvan är Mari Morimotos utmärkta översättning. Text och dialog flödar perfekt och alla kulturella inslag är väl inbäddade i översättningen. Jag önskar att alla engelska översättningar gjordes med samma respekt för verket.

Jag rekommenderar Danza till seriefantaster med försmak för serier som skiljer sig från mängden. Tycker man om Onos tidigare verk kommer man även att gilla Danza. Vill man läsa andra annorlunda serier från Japan rekommenderar jag i princip allting som Viz ger ut via SigIkki, som ju introducerade Ono för den engelsktalande publiken, exempelvis All My Darling Daughters, Ooku, Children of the Sea och Saturn Apartments.

Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev