The Violent Century

Publicerad: Söndag, 1 juni 2014, Skribent: Glenn Petersen
En eftertänksam bok om vad det innebär att vara en hjälte.
Precis som titeln på boken antyder, så täcker Tidhar in större delen av 1900-talet i sin bok, som nu kommit i pocket. En dag 1932 gör den tyske forskaren Dr Vomacht ett kvantmekaniskt experiment i sitt hus ute på landet. Resultatet är en våg som sveper över världen. En våg som förändrar vissa personer för alltid.

Pensionsbyrån, nutid:
Fogg och Oblivion är inkallade till Den Gamle, chefen för pensionsbyrån, som ingen någonsin kan pensioneras ifrån. Alla är de påverkade av Vomachts våg. De har alla fått ovanliga förmågor, vad många kallar supehjälteförmågor. Fogg kan framkalla tjock dimma när han vill, och Oblivion kan få föremål att upphöra att finnas till. De är inkallade för att ge svar på frågor som blivit hängande sedan andra världskriget. En av de tyska Übermenchen, Scheesturm, som alla trodde var död, har dykt upp igen. Då Oblivion och framförallt Fogg var inblandade i Schneesturms påstådda död, så är det något de har kvar att förklara.

Farmen 1936:
Den brittiska säkerhetstjänsten har startat ett program för att hitta och träna alla som påverkats av Dr Vomachts experiment. En dag kommer Den Gamle till Cambridge och hämtar Henry Fogg. Hans namn plockas bort från studentlistorna, som om han aldrig varit där. Han körs till en anläggning ute på landet kallad Farmen, där han tillsamman med alla andra de hittat, får lära sig att använda sina krafter i Imperiets tjänst. Något som kommer väl till pass när de mörka molnen tornar upp sig över Europa under senare delen av 30-talet.

Auschwitz. Dr Mengeles labb 1943:
Cell efter cell, fyllda av de förändrade - Übermenchen. Fast här är det de tillfångatagna superhjältarna från Tredje Rikets fiender, judiska, ryska, franska, brittiska personer med märkliga förmågor. De är här för att experimenteras på av Dr Mengele. Alla stridande faktioner i kriget använder sina medborgare med superkrafter i kriget.

SF-bokhandeln, nutid:
Tidhar skriver i korta kapitel, ibland närmast fragmentariskt. Han hoppar runt i kronologin, och bygger sakta upp en oerhört spännande värld. Det känns som att precis så här kan man tänka sig att det skulle bli om det fanns folk med superkrafter mitt ibland oss. Handlingen byggs sakta upp genom dessa korta bilder som sedan pusslas ihop till ett större panorama. Superhjältarna ges mer en Watchmen-behandling än något man hittar i en vanlig superhjältetidning. Att Tidhar kan sina serier, märker man ändå på alla små blinkningar han smyger in. Det definitiva verket om Übermenchen, är skrivet av Siegel and Shuster, som i vår veklighet skapade Stålmannen, och ett av vittnena vid Dr Vomachts rättegång är Stanley Martin Lieber, även känd som Stan Lee.

Det är ingen snabb actionbok, utan en mer eftertänksam historia om vad det innebär att vara människa, om vad det innebär att vara en hjälte. Tidhar har ett vackert språk som suger en in som läsare. Han är född och uppvuxen på en kibbutz i Israel, och redan vid 15 års ålder började han resa runt i världen. Han har bott i Sydafrika, Laos och Vanuatu. Sedan förra året bor han med sin fru i London.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev